Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:616178
 
Author:
Evaluation:
Published: 11.05.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Used
Extract

Vara ir viens no politikas centrāliem jēdzieniem. Ļoti primitīvi skatoties, vara izpaužas tad, kad A spiež izdarīt B kaut ko tādu, ko B citādāk nebūtu izdarījis. Ir dažādi veidi kā A var ietekmēt B, un tāpēc mēs varam runāt arī par varas daudzveidību.
Atšķirībā no tā, kā vara iespaido lēmumu pieņemšanu, tie lēmumi atšķirsies viens no otra. Vara arī var izpausties tādā veidā, ka ar to palīdzību var izdarīt tā, ka līdz lēmuma pieņemšanai lieta pat nenonāk (piemēram, kad notiek kādas noteiktās partijas lobbēšana, lai nenonāktu līdz lēmuma pieņemšanai). Ar varu var arī panākt to, ka var kontrolēt citu cilvēku domas un viņu vajadzības. To var panākt izmantojot propagandu, ka arī ideoloģijas iespaidu. Vēl pastāv divas pavisam dažādas varas koncepcijas vai teorijas.
Kopumā var pateikt, ka divas politikas pamatfunkcijas ir: integrācija un regulēšana, kas patiesībā ir ļoti pretrunīgas un dažādas. No vienas puses cilvēku politiskai sabiedrībai ir vajadzīga autoritāte, kas varētu pieņemt visiem saistošus lēmumus, no otras puses ir vajadzīgs efektīvs mehānisms, kas turētu sabiedrību kopā.
Regulēšana un integrācija ir tieši tie divi prasījumi, kurus izvirza politikai jau no seniem laikiem. Transitīvas un intransitīvas varas koncepcijas ļoti labi palīdz labāk izprast varas nozīmi un tās vietu politikā. Palīdz apjēgt, ka vara ir tas centrālais atspēriena punkts, kuram ir liela nozīme politikas definēšanā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register