Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:545124
 
Author:
Evaluation:
Published: 05.10.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Starpkaru periodā valstis pamazām pārvarēja I pasaules kara sekas un sākās ekonomiskā attīstība, citviet straujāk, citviet lēnāk. Uzņemto attīstības kursu pārtrauca pasaules ekonomiskā krīze, jeb „Lielā Depresija”. Nevarētu teikt, ka šī krīze nebūtu bijusi iepriekš paredzama, taču novērsta tā netika. Krīze nozīmīgi ietekmēja rūpnieciskos, sociālos, politiskos un starpvalstu procesus visā pasaulē. Izeju no tās katra valsts meklēja savā veidā, un sekas bija tik pat radikālas kā līdzekļi.
Ekonomiskā krīze aizsākās ASV kā Ņujorkas fondu biržas sabrukums, kad akciju kursa straujās lejupslīdes dēļ daudzi amerikāņi, kas spekulēja ar akcijām biržā, savas akcijas steidzās pārdot. Tādēļ 1929. gada 24. oktobri sauc par „melno ceturtdienu”. Izraisoties ķēdes reakcijai, krīze skāra rūpniecību, tirdzniecību, lauksaimniecību un finansu sfēru. Pieauga bezdarbs un pārprodukcija. Bija liela nesakritība starp saražoto preču apjomu un cilvēku pirktspēju. Cēlonis tam visam bija ekonomikas pašplūsma – valsts nekontrolēja ekonomiskos procesus valstī. Arī visā pasaulē kopumā ekonomika bija nesabalansēta. Lielās reparācijas Vācijai nesniedza gaidīto rezultātu. Lielā Eiropas valstu atkarība no ASV finansiālās palīdzības automātiski ierāva krīzes virpulī arī Eiropu. Faktiski vienīgā, kas necieta no „Lielās Depresijas” bija Padomju Savienība, jo tā bija norobežojusies no globālās sadarbības.
Savstarpējā atkarība un iekšējā tirgus aizsargāšanas mehānismi vēl vairāk padziļināja krīzi. Cerības uz tirgus pašregulāciju neattaisnojās, un valsts ņēma pārvaldi savās rokās.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1135838
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register