Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:237698
 
Author:
Evaluation:
Published: 08.01.2003.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Politiskā partija ir iekšēji organizēta apvienība, kurā apvienojušies indivīdi ar līdzīgiem politiskajiem uzskatiem. Tā cenšas iegūstot vai vismaz ietekmējot valsts varu, sasniegt noteiktus sociālus, it īpaši politiskus mērķus. Partijām ir noteikta ideoloģija, pretenzijas uz politisko varu utt. Viens no būtiskākajiem faktoriem, kas atšķir partiju no interešu grupas ir tās augstā organizācija. Politiskā partija cenšas realizēt to ideju, ko viņi pārstāv valsts politikā, tās nodarbojas ar sociālo integrāciju un politisko socializāciju. Mūsdienu demokrātija vairs neatzīst imperatīvā mandāta politiku(ievēlētajai personai vairs nav obligāti jāpakļaujas elektorāta prasībām).
Kā redzams pēc definīcijas, tad politiskās partijas ir saikne starp sabiedrību un valsti. Līdz ar to būtu nepieļaujama to saplūšana ar valst, jo tādējādi tiku zaudēta šī saikne- sabiedrība grieztos tieši pie valsts ar savām prasībām, lūgumiem utt.
Jautājums ir tas, kas like domāt par politisko partiju saplūšanu ar valsti? Pirmkārt manuprāt pirmais arguments ir interešu grupu starujā izaugsme pēdējā laikā. Interešu grupas zināmā mērā pilda tās pašas funkcijas- sabiedrības viedokļa popularizēšana valstiskā līmenī, lai risinātu tās problēmas. Pretarguments šeit noteikti varētu būt interešu grupu “nespēcīgums” valstiskā mērogā lobēt savas intereses, kas saistās ar to mazajiem finansiālajiem resursiem. Līdz ar to šeit nevar zust saikne ar partijām, kas šādus jautājumus var lobēt daudz efektīgāk.
Pamatoti aizdomas par partiju saplūšanu ar valsti rada arī pasaules prakse. Daudzas valstis cenšas padarīt stiprākas savas partijas, līdz ar to rodas priekšstats, ka zūd robeža starp partiju un valsts varu. Tomēr šeit gribētos norādīt, ka neviena valsts institūcija nespēs pildīt politisko partiju funkcijas (motivēšana vēlēt un izvēlēties; izglītot politiski) tik efektīgi kā to dara partijas.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1226348
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register