Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:849165
 
Author:
Evaluation:
Published: 31.01.2024.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Time period viewed: Modern Era (1500 A.D. to 1999 A.D.)
Extract

Reformācija, kas notika 16.gadsimta pirmajā pusē, būtībā ir saprotama kā otra lielā baznīcas šķelšanās. Galvenais šīs reformācijas mērķis bija reformēt katoļu baznīcu Eiropā, turklāt tās rezultātā radās arī vairākas jaunas konfesijas.
Viens no iemesliem, kāpēc šī reformācija aizsākās, neapšaubāmi ir pašas baznīcas aizvien lielāka iejaukšanās laicīgajā dzīvē un politikā. Baznīca, kā arī tās vadītāji, sāka kļūt tik visatļautīgi, ka liela daļa pašu izglītoto garīdznieku pret to sāka attiekties negatīvi; tieši tāpēc tiek uzskatīts, ka reformācija nāca no baznīcas iekšienes, respektīvi, šie izglītotie garīdznieki bija apņēmušies atgriezties pie pareizajām, sākotnējām saknēm un pasargāt baznīcu un tautu no cilvēkiem, kas to ar netikumiem bija sabojājuši.
Reformācijas jēdziens un aizsākumi meklējami jau pirms 16.gadsimta un saistās ar angļu teologa Džona Viklifa vārdu. Dž. Viklifs izveidoja tēzes, uz kurām lielā mērā balstās nākamie reformatori. Angļu teologs sākotnēji iestājās pret baznīcas hierarhiju, kā arī uzskatīja, ka visi kristieši kopā veido vienu kopīgu baznīcas sistēmu. Viņš iestājās arī pret pāvesta institūciju, uzskatot, ka baznīcas imunitāte pret pasaulīgās valdības aizrādījumiem ir nepieļaujama un pat netikumīga. Zīmīgi, ka Dž. Viklifs radīja ideju, ka svētos rakstus drīkst interpretēt nevis tikai baznīca, bet gan katrs kristietis. Džons Viklifs arī pirmais ieviesa tādus reformāciju raksturojošus procesus kā Bībeles tulkošanu un dievkalpojumus tautas valodā, katoļu baznīcas svēto neatzīšanu, kā arī stingru nostāju pret grēksūdzēm. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1401918
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register