Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:445783
 
Evaluation:
Published: 06.05.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

„ Mīlēt un būt mīlētam – šai mijiedarbībā slēpjas cilvēka dzīves augstākā jēga. Miegaina ir mīlestība, kas nepārveido. Īsta mīlestība cilvēku vērš radības brīnumā,” apgalvo izcilā latviešu esejiste un filozofe Z. Mauriņa.
Mīlestība vienlaikus ir gan neatminams, bet kārojams noslēpums, gan dāvana, kuru saņem cilvēks un kuru dāvina citam. Tā ir vīrieša un sievietes dvēseles pārdzīvojums, dzīvības enerģijas avots. Tas ir cilvēces pamatlikums.
Mīlas jūtas ir pirmās, kuras dabas cilvēks senatnē sajūt kā kaut ko augstāku par ikdienas dzīvi un kā kaut ko sevišķu. Cik sena ir pasaule, tik sena ir mīlestība. Jau izsenis cilvēki centušies izskaidrot šī spēka nozīmi un būtību, un joprojām cenšas izprast šī brīnumainā dzīvības pamatlikuma jēgu. Cik cilvēku, tik mīlestību, jo katra dvēsele alkst neizsakāmas mūžīgas mīlestības, bet katra savādāk.
Mīlestība ir intīmas un dziļas jūtas, īpašs apziņas, dvēseles stāvoklis un darbības veids, kas vērsts uz citu cilvēku kopību, ideju utt.(4.) Mīlestība ir sarežģīts izpētes objekts, jo tajā organiski savienojas fizioloģiskais un garīgais, individuālais un sociālais, personiskais un vispārcilvēciskais, saprotamais un neizskaidrojamais, intīmais un vispārnozīmīgais. Un tās nav tikai vīrieša un sievietes savstarpējās jūtas, kaut arī nenoliedzami tā ir viena no tradicionālākajām mīlestības jūtu izpausmēm un izpratnēm. Mīlestībai ir ārkārtīgi daudz izpausmju – cilvēks mīl ne tikai pretējā dzimuma pārstāvi, mēs mīlam arī mākslu vai zinātni, māte mīl bērnu, māsa mīl brāli, dievbijīgais mīl dievu utt. Vācu filozofs Ludvigs Faierbahs (1804 – 1872) apgalvo, ka „tikai tas ir kaut kas, kas mīl. Nebūt un nemīlēt ir viens un tas pats”.…

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1115565
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register