Biotehnoloģija - nozare, kura nodarbojas ar cilvēkam vajadzīgu produktu, vielu un procesu iegūšanu, izmantojot mikroorganismus.
Mūsdienās biotehnoloģijas kombinējas ar citām zinātnes un tehnikas jomām:
-molekulārbioloģija
-ģenētika un gēnu inženierija
-bioķīmija
-ķīmiskā tehnoloģija, uc.
Pārtikas rūpniecībā
ar mikroorganismu palīdzību tiek ražota citronskābe, aminoskābes un citas pārtikas piedevas;
baktēriju kultūras tiek izmantotas siera, kefīra, jogurta un citu piena produktu ražošanā;
baktērijas tiek izmantotas dārzeņu skābēšanā.
Cilvēks mikroorganismus savā labā lietojis jau vairākus gadu tūkstošus, īsti nemaz neapzinoties, ka tādi vispār pastāv.
Mīklas raudzēšana maizei
Skābo piena produktu pagatavošana
Alus un vīna darīšana.
Raugs ir dzīvs organisms, kurā ir:
- proteīni 45 %;
- ogļhidrāti 40 %;
- nukleīnskābe 10%;
- lipīdi 5%.
Izmanto maizes cepšanā.…