Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:162250
 
Author:
Evaluation:
Published: 09.12.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Cesvaine pirmo reizi rakstos pieminēta 1209.gadā, kad tā pāriet Rīgas bīskapa īpašumā.
“Pēc Rīgas arhibīskapijas izveidošanās 13.gs. vidū visi iepriekšējie Rīgas bīskapa īpašumi pārgāja arhibīskapa rokās. Bīskapu dzīvesvieta tolaik bija otrā bīskapa sēta Daugavmalā, kuru par savu rezidenci paturēja arī arhibīskaps.Viņš turpināja tajā pastāvīgi dzīvot līdz 1330.gadam, lai gan pēc dažu vēsturnieku domām, jau 1262.gadā bija pārcēlis savu sēdekli uz Raunu un uzsācis tur būvēt pili.
Vēsturnieki, rakstot par Rīgas arhibīskapa rezidencēm, parasti piemin, ka Rauna bjusi arhibīskapa ziemas mītne, kur viņš uzturējies no Miķeļiem līdz Sveču dienai, Limbaži izmantoti no Sveču dienas līdz Vasarsvētkiem, bet Koknesē pavadīta vasara no Vasarsvētkiem līdz Miķeļiem. Šādu secinājumu ļāvis izdarīt Rīgas arhibīskapijas novadu labības ienākumu saraksts, kas saglabājies no arhibīskapa Vilhelma sekretāra Marka Grēventāla laika ( ap 1539.-1544.). Sarakstā minētas arhibīskapa trīs galvenās pilis – lielākās labības noliktavas : 1) Rauna ar blakuspilīm – Smilteni, Piebalgu, Cesvaini un Dzērbeni, 2) Limbaži ar blakuspilīm – Salacgrīvu , Vainižiem un Turaidu, 3) Koknese ar blakuspilīm – Ļaudonu, Krustpili, Lielvārdi, Ikšķili, un divas robežpilis – Gulbene un Viļaka.”


Muižas un parki
Cesvaines muižas parks iekopts kā romantiskais ainavu parks. Parkā un pils apkārtnē aug apmēram 58 citzemju koki un krūmi. Viegli atrodams ir pilskalns – šodien vietējo mutēs dēvēts par Baronkalnu – kur atdusas pats pils īpašnieks barons Ādolfs fon Vulfs. Priecē Sulasupītes līkumotie krasti, parka dīķi. Turpat parkā atrodam piemiņas zīmi 1941.gadā izsūtītajiem ģimnāzijas audzēkņiem. Atceļā pils parka celiņa labajā pusē atrodas neliels, astoņstūra namiņš – paviljons, kādu netrūka gandrīz nevienā Latvijas muižas parkā. Paviljons segts ar barokālas formas jumtiņu, kurš ir analogs pils kāpņu torņa jumtam.
Pāri ielai, ceļa otrā pusē atrodas gara divstāvu ( citviet teikts, ka vienstāvu ) saimniecības ēka, kurā zem viena jumta grupējas zirgu staļļi, šķūņi, barības novietne, zirgu puišu dzīvoklis un citas telpas. No ielas atvirzītajā galā, atradās bloķēta manēža. Staļļa projektu izstādājuši tie paši pils autori.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register