Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:359938
 
Evaluation:
Published: 19.04.2013.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

SECINĀJUMI
Ir kļūdaini uzskatīt četrus principus par “četru nošu” harmoniju. Gilons iesaka uzskatīt principus par “četriem morālajiem nukleotīdiem”, no kuriem sastāv morāles DNS ar kuriem, gan izmantojot tos pa vienam, gan savstarpēji kombinējot ir iespējams izskaidrot un atrisināt būtiskākās un universālākās medicīnas ētikā sastopamās problēmas.

Savukārt galvenā tikumu ētikas problēma ir tā, ka daudzi tikumi no morāles viedokļa nav obligāti, tie nav saistīt ar pienākumu. Tas nebūtu nekas īpašs, ja runa būtu tikai par ikdienas morālo dzīvi, kur subjekts riskē vienīgi pats ar sevi, taču šāds neobligāts raksturs neder profesionālajā ētikā un jo īpaši medicīnas ētikā, kur riskam tiek pakļauta pacienta veselība un dzīvība.

Ļaunprātīga principu pielietošana var novest pie sterilas un veinveidīgas, smadzenes bremzējošas un garlaicīgas pieejas ētikas problēmām, kā to noformulējis Hariss.
Tāpat, ja četri principi tiek izolēti no sociālā, kultūras un ētiskā konteksta, tas var novest pie Kalahana aprastītās morālās iztēles trūkuma un pliekanas morāles analīzes.
Lai izvairītos no tā visa medicīnas ētika ir jāpasniedz kombinācijā ar vērtībizglītību un kritiski analītisko domāšanu, bez kā nav iespējams pilnā mērā izmantot principisma iespējas.

Nav saprotams vai nošķīrums starp privāto un publisko ir identisks nošķīrumam starp indivīdu un sabiedrību, kā tas tradicionāli tiek uzskatīts.
Nav arī īsti skaidrs cik lielā mērā principi ņem vērā kultūras atšķirības, indivīdu tiesības un pienākumus, dzimumu lomu.
Skaidrs ir tikai viena, ka principisma praktiskais un teorētiskais potenciāls joprojām ir pietiekami liels, lai būtu vērts turpināt pilnveidot šo pieeju.

Četri principi ir tikai instruments – kompass, kas palīdz mediķiem orientēties, medicīnas ētiskajās problēmās.
Tie neaizvieto domāšanu un nepavisam neatceļ prasību pēc tā, lai mediķu ētiskie lēmumi būtu arī loģiski pamatoti – tieši tā kā to vēlas Hariss, kurš uzsver loģiskā nepretrunīguma pieejas nozīmi.


Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register