Cukuru ražo no cukurniedrēm vai cukurbietēm. Pasaulē vairāk kā 60% cukura izgatavo no cukurniedrēm, bet atlikušo daļu – no cukurbietēm.
Cukurniedres:
Lai no cukurniedrēm pagatavotu cukuru, ir nepieciešami aptuveni 20 m3 ūdens uz katru tonnu cukurniedru. Cukurniedrēs ir 70% ūdens, 14% šķiedras, 13,3% saharozes (no kuriem 10 līdz 15% niedru cukura) un 2,7% šķīstošu piemaisījumu.
Cukurniedres vispirms mazgā
Tad no tām ekstrahē sulu
Tālāk šo sulu attīra, lai atdalītu nogulsnes
Attīrīto sulu tvaicē, lai iegūtu sīrupu.
Šo sīrupu kristalizē, lai atdalītu šķidrumu.
Iēgūtu maisījumu liek centrifūgā līdz melase atdalās no cukura kristāliem.
Iegūtie cukura kristāli tiek žāvēti un tālāk tie tiek rafinēti vai balināti.
Melase – pāri palikušais produkts, kura cukura saturs ir pārāk zems, lai iegūtu cukuru. To lieto dzīvnieku barības, rauga un alkoholisko dzērienu ražošanai.
…