Augļu dārzeņi
Tomātaugi - tomāti, dārzeņpipari, baklažāni
Ķirbjaugi - ķirbji, gurķi, kabači, patisoni, arbūzi, melones
Pākšaugi - zirņi, pupas, pupiņas
Graudaugi - cukurkukurūza
Dārzeņu ķīmiskais sastāvs
Dārzeņi ir pilnvērtīga un racionāla uztura neatņemama sastāvdaļa. Dārzeņi uzturā tiek lietoti svaigā vai pārstrādātā veidā -, sālīti, konservēti, saldēti un sulu veidā. Vēlamā dienas norma pieaugušam cilvēkam ir 700 - 900 gramu dažādu dārzeņu, pie kam vismaz vieno trešdaļu vajadzētu uzņemt svaigā veidā.
Dārzeņu ķīmiskais sastāvs ir atkarīgs no: audzēšanas vietas,
klimatiskajiem apstākļiem,
augsnes mēslojuma,
gatavības pakāpes,
iesaiņošanas paņēmiena,
pārvadāšanas un uzglabāšanas veida.
Nozīmīgākās uzturvielas:
Ūdens70 - 90 %Cukuri5 - 12 %Pektīnvielas0.2 - 3.0 %Minerālvielas0.3 - 2.0 %Organiskās skābeslīdz 0.2 %līdz 7 %Cietelīdz 25%Taukvielasvidēji 2 %
…