Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:809322
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.12.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Gremošanas kanālu funkcijas
1.Receptoriskā
2.Motoriskā
3.Sekretoriskā
4.Gremošana
5.Aizsargafuncija/ buferfunkcija
6.Uzsūkšanās
7. Izvadfunkcija jeb ekskretorā – neuzsūkušos vielu un vielu
8.Inkretoriskā jeb iekšējās sekrēcijas
9.Homeostātiskā – izovolēmijas un izoosmijas uzturēšana
Mutes dobuma funkcijas
motoriskā – košļāšanas, vaigu un mēles muskulatūra notur ēdienu starp zobiem
sekrēcijas – siekalu dziedzeri, kas sastāv no 99% ūdens un 1% sausnes – tā sastāv no
mucīna, alfa amilāzes (šķel cieti),
alfa glikozidāzes (šķeļ disaharīdus),
lizocīma (dezinficējošs),
hialuronidāzes (šķeļ šūnu cementētājvielu substanci),
nukleāzes
Sielakas producējas 2 – 7 ml/minūtē.
Siekalu nozīme
šķīdina uzturvielas
skalo mutes dobumu
saslapina sasmalcināto uzturu
šķeļ ogļhidrātus
pasargā no infekcijām
sekmē pepsīna un tripsīna iedarbību uz olbaltumvielām      
neitralizē mutes dobumā nonākušās skābes un sārmus
atvieglo runas funkciju
Garšas kārpiņas
Kuņģis
Kuņģa dobumu izklāj gļotāda, tās padziļinājumos atveras kuņģa dziedzeri, kuros ir 3 veidu šūnas:
1. galvenās šūnas – izdala fermentu pepsīnu
2. klājšūnas – izdala HCl
3. papildšūnas – izdala gļotas
Pepsīns sašķeļ olbaltumvielu molekulas lielās peptīdu molekulās un to gremošana turpinās duodenā. Kuņģa sulas lipāze sašķeļ daļu emulģēto tauku.
Kuņģa HCl nozīmes
1. uzbriedina olbaltumvielas
2. aktivē pepsinogēnus
3. rada optimālu vidi pepsīnu darbība
4. dezinficējoša darbība
5. ietekmē gastromukoproteīda veidošanos (tas saistās ar vitamīnu B12
6. stimulē pankreasa sekrēciju
Pieaugušam cilvēkam diennaktī izdalās ap 2 litri pankreasa sulas, tās reakcija ir sārmaina pH 7,5 – 8,5, un tajā ir 98,5% ūdens un 1,5% sausnas; tā sulā esošās organiskās vielas galvenokārt ir fermenti:
tripsinogēns un himotripsīns – šķeļ olbaltumvielas
karboksipeptidāze A, karboksipeptidāze B – šķeļ peptīdus
lipāze – šķeļ taukus
ammilāze un maltāze – šķeļ ogļhidrātus
ribonukleāze un dezoksiribonukleāze – šķeļ nukleīnskābes.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register