Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:835343
 
Evaluation:
Published: 21.03.2022.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Uztura padomi
Sportiskās aktivitātes no cilvēka prasa stingru pašdisciplīnu. Arī meitenēm, kuras nolemj nodoties ritmiskajai/mākslas vingrošanai, sevi ir jāierobežo daudzos veidos. Viņām ir ļoti maz laika spēlēm un izklaidei, kā arī īpaša diēta, kas izslēdz lielāko daļu bērnu un pusaudžu vidū iecienīto kārumu.
Parasti meitenes sāk nodarboties ar ritmisko/mākslas vingrošanu ilgi pirms skolas. Šajā periodā jauno sportistu uzturs nav īpaši ierobežots. Bet, kad meitenes sasniedz 8-10 gadu vecumu, viņu uzturs kļūst ļoti specifisks. Produkti ir atlasīti tā, lai jaunā vingrotāja organisms saņemtu pietiekamā daudzumā visas augšanai un attīstībai nepieciešamās uzturvielas, vitamīnus un mikroelementus. Tajā pašā laikā nevajadzētu pieļaut pārmērīgu kaloriju daudzumu, jo tad var būt "liekā svara" parādīšanos.
Gadījumā, ja jaunajām vingrotājam pēc trenera un ārsta padomiem joprojām ir liekais svars, ieteicamo kaloriju daudzumu var samazināt par 20-40% (pieaugušajiem vingrotājiem atļauts kaloriju samazinājums par 50% vai pat vairāk). Pārtikas kaloriju satura samazināšana tiek veikta, samazinot kaloriju daudzumu, ogļhidrātu un tauku saturošos produktus, piemēram, konditorejas izstrādājumus un saldumus, cukura, makaronu, sviesta, margarīnu, augsta tauku satura piena produktu patēriņu, un treknu gaļu.

Kādiem produktiem vajadzētu dot priekšroku?
Kā proteīna avotu ieteicams izmantot diētiskus gaļas veidus: teļa gaļu, vistu vai tītaru, jauno jēru gaļu. Gaļas ēdienus labāk gatavot tvaicētus vai cepeškrāsnī. Svaigas zivis jāēd 2-3 reizes nedēļā. Vēl ir arī jāēd 4-5 olas nedēļā.
Uzturā noteikti jāiekļauj piena produktus ar zemu tauku saturu: kefīrs, raudzēts cepts piens, biezpiena un biezpiena uzkodas, siers. Kā ogļhidrātu avoti tiek izmantoti graudaugi: griķi, auzu pārslas, prosa, rīsi.
Svaigi dārzeņi un augļi jālieto katru dienu 600-800 gramu apjomā. Īpaša priekšroka tiek dota svaigiem baltajiem kāpostiem. Uzturā vēlams iekļaut ogas: jāņogas, mellenes, avenes, ērkšķogas, ķiršus.
Nelieli daudzumi sviesta, olīvu, saulespuķu un citas eļļas ir neaizstājami kā neaizstājamo aminoskābju un vairāku vitamīnu avoti.
Kā gardumu ieteicams lietot rozīnes, žāvētas aprikozes, žāvētas plūmes, riekstus. Var apēst gabaliņu tumšās šokolādes.

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register