Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:910930
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.11.2015.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Not used
Time period viewed: 2011 - 2015 years
Extract

2002. gada 1. janvārī, kad eiro tika ieviests, tas kļuva par vienīgo valūtu divpadsmit valstīs vienlaicīgi. Tāpēc pirms 1. janvāra tika saražotas 239 392 tonnas dažādu nominālu monētu. Ja tās visas no kaltuves vestu vienlaicīgi, būtu nepieciešami 478 000 kravas automašīnu. Turklāt, ja visas šīs monētas saliktu citu virs citas, tās stieptos 966 900 kilometru augstumā.
2002. gadā, ieviešot eiro, nodrukāja 14,545 miljardus banknošu, kuru kopējā vērtība bija gandrīz 650 miljardi eiro. Ja visas tās novietotu citu līdzās citai, tās stieptos 1,9 miljonus kilometrus – tas ir piecreiz tālāk nekā no Zemes līdz Mēnesim.
Banknošu izgatavošanā izmanto kokvilnas šķiedras – tas ir materiāls, no kā ražo arī apģērba audumu.  Astoņu stundu laikā vienā naudas spiestuvē var nodrukāt apmēram 2 miljonus banknošu.
Visu banknošu dizaina autors ir austriešu mākslinieks Roberts Kalina. Uz eiro banknotēm redzamas dažādu Eiropas vēstures periodu arhitektūras stilu iezīmes – klasicisms, romantisms, renesanse u. c. Aversā attēlotie logi un durvis simbolizē brīvību un atvērtību, savukārt reversā redzamie tilti ir cilvēku sadarbības simbols.
Mūsu monētu reversa dizains tika izvēlēts 2004. gadā visas tautas ideju konkursā, kur žūrija par labāko atzina jēkabpilietes Ilzes Kalniņas priekšlikumu – uz Latvijas eiro attēlot latviešu tautumeitas profilu, kas sākotnēji bijis uz 1929. gadā kaltās 5 latu sudraba monētas. Savukārt uz centu monētām būs mazais un lielais Latvijas ģerbonis.

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register