Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:577233
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.03.2007.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Rakstnieka biogrāfija

Ojārs Vācietis dzimis Vidzemē, Valkas apriņķa Trapenes pagastā kalpu ģimenē 1933. gada 13. novembrī. 1940. gadā tēvs strādā izpildkomitejā par mašīnu un zirgu iznomāšanas punkta direktoru, tāpēc, sākoties vācu okupācijai, tiek apcietināts. Ģimenei sākas grūti laiki.
Vācietis no 1942. līdz 1948. gadam mācās Trapenes pamatskolā. Pēc tam līdz 1952.gadam mācās Gaujienas vidusskolā, aktīvi piedalās dažādos pasākumos un aktivitātēs. Publicēties vietējā un Rīgas presē sāk jau skolas laikā. Pirmo dzejoli viņš publicē Apes rajona laikrakstā "Sarkanā Ausma" 1950. gadā; dzejoli sauc "Miera balss".
1952. gadā iestājas Latvijas Valsts Universitātes Filoloģijas fakultātes Latviešu valodas un literatūras nodaļā. Studē līdz 1957. gadam, taču nepabeidz, un 5. kursu pamet. Jau 1956. gadā tiek uzņemts rakstnieku savienībā.
1958. gadā sāk strādāt žurnālā "Liesma" par līdzstrādnieku. No 1959. līdz 1962. gadam strādā žurnālā "Bērnība" par atbildīgo sekretāru.
1966. gadā tiek izdots ļoti populārais un ātri izpirktais dzejoļu krājums "Elpa"; 1974. gadā izdod otru zīmīgāko krājumu "Visāda garuma stundas" 70. un 80. gadu dzejā galvenās tēmas ir jaunrade un patērēšana, dabas dāsnums un tā neapdomīgi nesaudzīgā izmantošana. 1982. gadā dzejnieks saņem PSRS valsts prēmiju.
Autora darbi sākuši arī otro dzīvi mūzikā, tie plaši izskanējuši skatuves mākslinieku balsīs un ieguvuši neparasti svarīgu vietu visā kultūras dzīvē.
Vācietis vienmēr ir bijis maksimālists - vidusceļš viņam nepastāvēja; dzejnieks uzskatīja, ka jādzīvo "uz pilnu klapi" jeb par visiem 100%, jo darot savādāk, tiek grauta visa sabiedrība - arī citi sāk dzīvot uz pusslodzi.…

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register