Kas ir rudzu maize?
"Īstās" rudzu maizes klaips ir populārs ciemakukulis, braucot pie tautiešiem svešās zemēs.
Rupjmaizes kukulis ir pastāvīgs pavadonis tūristiem, kas nevar atļauties lielus izdevumus, arī koru un deju kolektīvu dalībniekiem, kuri pošas uz starptautiskiem konkursiem.
Rudzu maize ir īsts ziemeļnieku ēdiens. Viens otrs ziņu avots joprojām naivi uzskata, ka mūsu reģiona iedzīvotāju uzturā tā esot galvenā. Statistika liecina, ka tomēr nav. Arvien biežāk dodam priekšroku dažādiem baltmaizes izstrādājumiem, un rudzu maizes īpatsvars vairs ne tuvu nav tāds kā agrāk. Un velti, jo rudzu maize daudzējādā ziņā ir vērtīgāka par to, kas cepta no smalkiem, baltiem kviešu miltiem.
Kāpēc ir veselīgi lietot uzturā rudzu maizi?
Diennaktī no kopējā pārtikas produktu daudzuma vismaz 30% nepieciešams uzņemt graudaugus un to produktus, tā skaitā rudzu maizi, jo tas ir graudaugu produkts.
Graudaugi ir viena no uztura piramīdas pamatsastāvdaļām.
Regulāri lietojot rudzu maizi, tā veic tieši pretējo funkciju – novērš aptaukošanos un dod spēku gan fiziska, gan garīga darba veicējiem.
Rudzu maize bagātīgi satur:
- šķiedrvielas, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka gremošanas orgānu sistēmu, zobu un smaganu veselību;
- samazina holesterīna līmeni asinīs, sirds un asinsvadu saslimšanas risku un stiprina cilvēka imūnsistēmu.…