Ar maizi mēs sastopamies katru dienu. Bez tās neiztiek ne vienkāršās brokastīs, ne ikdienas pusdienās, ne svētku reizē. Tā pavada mūs no dzimšanas līdz pat sirmam vecumam un ir mūsu labais draugs, kura vārdu visās valodās cilvēki izrunā ar mīlestību un siltumu. Maize ir labklājības simbols .
Tāpēc darba mērķis: ir noskaidrot, kas notiek ar maizi uzglabāšanas laikā, kādi ir kaitīgie mikroorganismi maizes izstrādājumu ražošanā, kādas maizes defektus tie izraisa, kā to novērst un noteikt maizes derīguma termiņu.
Pelēšana
Visizplatītākais maizes bojāšanās veids ir pelēšana. Pelējums visbiežāk rodas, ja maizi nepareizi uzglabā: ja ir paaugstināta uzglabāšanas telpu temperatūra (25 – 300C) un mitrums (80 – 85%). Pelēšanu novēro arī tad, ja ir paaugstināts maizes mitrums, kā arī maize pārāk blīvi salikta plauktos, paplātēs.
Sapelējušai maizei ir nepatīkama smarža un garša. Pārtikā šādu maizi nevajadzētu lietot, jo bieži vien tā ir toksiska gan cilvēkam, gan dzīvniekiem – tiek novēroti pārtikas saindēšanās gadījumi. …