Tauki un eļļas ir propāntriola-1,2,3 (glicerīna) un taukskābju esteri.
Tos sauc par triglicerīdiem jeb triacilglicerīdiem.
Taukus un eļļas izmanto:
Margarīna, sviesta ražošanā:
Margarīns ir tauki. Margarīnu gatavo no augu eļļām,
dzīvnieku taukiem, piena vai krējuma, sāls, cukura, krāsvielām un citām piedevām. Margarīns var būt vitaminizēts. Margarīnā visas sastāvdaļas savienotas stabilā emulsijā. Organisms to labi izmanto.
Tas 1869. gadā tika radīts kā aizvietotājs sviestam, kas šajā laikā bija liels deficīts. Nosaukums „margarīns“ cēlies no grieķu valodas vārda margaritari, kas tulkojumā nozīmē „pērle“.
1935. gadā margarīnam pirmo reizi tika pievienoti A un D vitamīni. t.s. mīksto margarīnu sāka ražot 1955. gadā, sākot to pildīt plastmasas kastītēs. Līdz tam margarīns bija ciets un tika tirgots gabaliņos, līdzīgi kā sviests.
Mūsdienās margarīns ievērojami atšķiras no tā margarīna, kas tika piedāvāts cilvēkiem pirms 137 gadiem. To izgatavo no kvalitatīvām augu eļļām, apstrādājot tā, lai tās saglabātu visas eļļai raksturīgās labās īpašības un uzturvērtību. Tas ir kļuvis par nozīmīgu uztura sastāvdaļu cilvēkiem, jo īpaši tiem, kam ir problēmas ar holesterīnu vai kuri izvēlējušies uzturā vispār nelietot dzīvnieku produktus. Daudzās valstīs, piemēram Spānijā, margarīns iekļauts veselīga uztura piramīdā kā nozīmīgs neaizvietojamo taukskābju avots.…