Vitamīni ir organiskas vielas, kas pa lielākai daļai cilvēka organismā nespēj veidoties, tāpēc tās jāuzņem ar uzturu.
Vitamīni ir bioloģiski aktīvi savienojumi, kas nelielā daudzumā nepieciešami organisma dzīvības procesiem. Vitamīnus cilvēka organisms nesintezē vai sintezē nepietiekamos daudzumos. Tos sintezē augi vai dzīvnieki, un cilvēks tos uzņem ar uzturlīdzekļiem.
Pēc uzbūves un darbības mehānisma vitamīnus iedala divās grupās – ūdenī šķīstošos un taukos (eļļās) šķīstošos vitamīnos. Taukos šķīstošie vitamīni veido garas nepolāras molekulas, kuru lielāko daļu aizņem ogļūdeņraža atlikums, un molekulā ir maz skābekļa atoma. Turpretī ūdenī šķīstošo vitamīnu molekulā ir vairākas polārās hidroksilgrupas, skābekļa atomi, kas viegli var veidot ūdeņraža saites.
Cilvēka organisms nevar ūdenī šķīstošos vitamīnus uzkrāt pietiekamā daudzumā, tāpēc šie vitamīni ar uzturu jāuzņem katru dienu. Savukārt taukos šķīstošo vitamīnu efektīvākai izmantošanai organismā vajadzīga taukvielu klātbūtne.
Vitamīns Q10 - Koenzīms
Koenzīms Q10 ir taukos šķīstošs vitamīns, ko atklāja 1957.gadā – Andrew L. Crane. ASV zinātniekam Pīteram Mitčelam par Q10 nozīmes pētījumiem šūnu enerģētikā 1978.gadā tika piešķirta Nobela prēmija. Q10 aizsargājošā iedarbība uz cilvēka organismu vēl arvien tiek intensīvi pētīta.
Katras organisma šūnas dzīvība ir atkarīga no enerģijas, kas tiek iegūta no taukskābēm, ogļhidrātiem un olbaltumvielām. Mūsu organismā 95% no enerģijas iegūšanas procesiem notiek ar šā koenzīma starpniecību. Koenzīms Q10 ir vitamīnu klases preparāts. Tas piedalās daudzās organisma vielmaiņas bioķīmiskajās reakcijās un galvenokārt atbild par enerģijas ražošanu šūnās, ļaujot šūnām pilnvērtīgi darboties. Koenzīms Q10 (arī „ubikvinons”) ir nepieciešams organisma šūnu barošanai un optimālai funkcionēšanai. Tas ir absolūti neaizvietojams, jo atbild par šūnu enerģijas nesēju – ATF molekulu – ražošanu. Palielinātā daudzumā Q10 uzkrājas sirdī, aknās, nierēs un muskuļos – šūnās, kurās notiek intensīva enerģijas apmaiņa. Šo vielu var uzskatīt par vitamīnu, jo pietiekamā daudzumā to iespējams uzņemt vienīgi ar uzturu – gaļu, zivīm un augu valsts pārtiku.
…