Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:260283
 
Author:
Evaluation:
Published: 15.12.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract


1. decembris ir Vispasaules cīņas pret AIDS diena.

1997. gada septembrī pasaulē bija vairāk nekā miljons HIV pozitīvu un ar AIDS slimu bērnu. 1996. gadā no AIDS ir miruši vismaz 350 000 bērni. Cik bērnu ir miris visā epidēmijas laikā, var tikai nojaust.
Krievijā līdz 1997. gada septembrim bija tikai 337 HIIV inficēti bērni. 409 no tiem piedzima HIV pozitīvām mātēm; 84 bērni jau ir miruši.
Latvijā pagaidām vēl nav reģistrēts neviens HIV pozitīvs bērns.
Sākums tāds ir bijis visur – ASV, Indijā, Rumānijā – vispirms samilza pieaugušo inficēto skaits, bet pēc tam infekcija neizbēgami izplatījās arī bērnu vidū.


Kāpēc par HIV un AIDS jāzina ikvienam?

HIV/AIDS citu slimību vidū ieņem īpašu vietu. Tā ir neārstējama un biedējoša, izraisot dusmas un noliegumu. Cilvēku apziņā tā saistās ar morāles normu pārkāpumiem un izsauc nosodījumu. Tie, kurus tā skārusi, sastopas ar unikālu sabiedrības attieksmi – citādāku nekā pārējo neārstējamo slimību gadījumos: vainošanu, apsūdzēšanu, diskriminēšanu, izvairīšanos...
HIV /AIDS var skart ikvienu. Tajā pašā laikā ikviens ir pasargāts, ja vien viņš pietiekami daudz zina par šo infekciju un ar pietiekami lielu atbildību izturas pret savu veselību. Paaugstināta riska uzvedība (narkotiku lietošana, neapdomīgi seksuālie sakari) var izraisīt visnevēlamākās sekas – inficēšanos ar HIV.
Vairumam cilvēku AIDS pieminēšana vien izraisa negatīvas emocijas: vieni izjūt bailes un bažas par savu un tuvinieku nākotni, citi dusmu uzplūdos gatavi nosodīt jebkuru aktivitāti, kas vērsta uz HIV/AIDS profilaksi. Jāapzinās, ka ne visa informācija, ko saņemam ikdienā, ir patiesa. Daļa sensacionālu paziņojumu masu medijos balstās uz baumām, nepārbaudītiem faktiem un stereotipiem.
Svarīgi ir pārvarēt šo baiļu, neziņas un aizspriedumu barjeru. Zināšanas par šo nāvējošo infekciju ir pati svarīgākā profilakses sastāvdaļa. HIV /AIDS var skart jebkuru, neatkarīgi no viņa sociālā stāvokļa, etniskās piederības un naudas maka biezuma. Jo vairāk būs pieejama profesionāla informācija par HIV infekciju, jo mazāk cilvēkiem būs nepamatota baiļu sajūta par savu un tuvinieku drošību.
(i) NB! Saslimšana ar HIV/AIDS nav atkarīga no piekoptā dzīvesveida – tā atkarīga no informētības un izpratnes. Jebkurš, neatkarīgi no viņa vecuma, dzimuma, seksuālās orientācijas, etniskās un rasistiskās piederības var inficēties, ja iesaistās riskantās darbībās ar inficējušos personu – izvēle ir lielākajai daļai cilvēku, bet daudzi izvēlas nepareizi.
Vislabākais ierocis pret HIV/AIDS ir IZGLĪTĪBA! Katram ir jāzina dažādi fakti par HIV un AIDS un kā no tā izsargāties – gan pašam, gan līdzcilvēkiem. Pirmais solis - izglītot pašam sevi.
Tālāk seko informācija par HIV un AIDS, sākot no pašiem pamatiem līdz pat pēdējiem izgudrojumiem šajā jomā. Jo vairāk būs zināšanas par šo tēmu, jo labāk, mazāk neērtības būs apspriežot šo jautājumu ar citiem un būs lielākas iespējas atbildēt uz jautājumiem. Kas ir HIV un AIDS?
Lai labāk izprastu, kas ir HIV/AIDS ir nepieciešams tuvāk apskatīt cilvēka imunitāti un imūnsistēmu.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register