Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:225806
 
Author:
Evaluation:
Published: 23.11.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Used
Extract

Visvairāk, protams, par Aiju stāsta Jānis, jo galu galā romāns jau ir par šo divu cilvēku mīlestību. Jau skolā mācīdamies, viņam Aija iepatīkas, jo viņa it kā bijusi devīga – viņa deva savus kaltētos zirņus pilnīgi visiem (to gan nevarētu saukt par viņas spilgtu rakstura iezīmi). Lai gan Jānis pats saka, ka tas Aiju viņa acīs esot pacēlis daudz augstāk, viņš Aiju sāka nīst – kritizēja viņas izskatu, ka pašam palika nelabi, jo tā nemaz nedomāja. Drīz vien viņam nācās atzīt, ka Aija viņam nozīmē ļoti daudz: “Bībeles stāstos, katķismā, ģeogrāfijā – visur iekšā jaucās Aija. Viņas dēļ man nemaz nenācās grūti palikt par vislielāko muļķi.”
Sākotnējais priekšstats, ka Aija ir ļoti gudra, ātri izplēnēja, jo, kad Jānis sāka runāt par mācībām, izrādījās, ka viņa neko nesaprot ne no ģeogrāfijas, nedz no matemātikas. “Viņa bij gluži tāda pati zostiņa kā visas meitenes tur skolā: klausās, mutes paplētušas, kad skolotājs sastāsta, bet pa smadzenēm jaucas visādi tamborējamie musturi un dzijas, un dzīpari.” Aija par Jāņa zināšanām izteicās, ka tās nepalīdzot nodzīt taisnu vagu. “Viņa manis nemaz neievēroja, kamēr redzēja man grāmatu rokā, bet tiklīdz es parādījos pie darba kā krietns strādnieks, viņa man tūlīt pieķērās ar visu darba cilvēka mīlestību.”
“Viņa tomēr bija īsta sieviete: ziņkārība bija viņas augstākais bauslis.” (par saimnieka vēstuli Marijai). Viņa nosauca saimnieku par lopu, un šie vārdi Jānim nepatika. “Tie parādīja diezgan labi viņas dvēseli, kāda tā bija šai lokanajā, skaistajā miesā.” Aija par vēstuli pateica saimniecei, tādējādi iegāžot kaunā Jāni, kurš Aiju uzskatīja par uzticamu un mīļu cilvēku. Tas jau pierāda, ka Jānis viņai maz ko nozīme.
Aijas attieksme pret Jāni bija ļoti mainīga, tā atgādināja viļņus. Vienu brīdi viņi abi bija kopā, un pavadītais laiks šķita tik jauks, ka patiešām varēja padomāt, ka viņi viens otru mīl, ka tiem būs kopīga, saticīga dzīve. “ Dažreiz jeb, labāk sakot, daudzreiz mēs ar Aiju gulējām kopā, un viņas šaurajā gultiņā mums bija vietas diezgan. (..) Mēs taču runājām par nākotni, kā runā līgava ar līgavaini.” Bet pēc atgadījuma, kad saimnieks gandrīz Jāni ieraudzīja Aijas gultā, viņa bija pavisam savādāka: Jāni nosauca par lopu un drīz sagāja kopā ar Miķeli. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register