Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:649798
 
Author:
Evaluation:
Published: 15.09.2008.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 9 units
References: Used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Extract

Lai iegūtu pilnīgāku priekšstatu par vērtspapīru tirgu, vispirms jāizprot vērtspapīru būtība. Literatūras avotos minētas dažāds vērtspapīru definīcijas. Katrā no tām sniegts vērtspapīru raksturojums no atšķirīga viedokļa.
No ieguldītāju viedokļa vērtspapīrs ir dokuments, kas tā īpašniekam dod noteiktas finansiāla rakstura tiesības, kuras jāapmierina vērtspapīra izlaidējam jeb emitentam, No vērtspapīru izlaidēja jeb emitenta viedokļa vērtspapīrs ir privāttiesību dokuments, kas apliecina emitenta saistības pret dokumenta vadītāju un var būt par publiskās apgrozības objektu, nemainoties tajā nostiprināto tiesību apjomam. Savukārt no profesionālā finanšu tirgus dalībnieka viedokļa vērtspapīrs ir finanšu tirgus instruments, ko iespējams izmantot darījumos peļņas gūšanas nolūkā.
Vērtspapīru tirgus visā pasaulē pilda šādas galvenās funkcijas:
1) sadala naudas resursus starp vērtspapīru emitentiem un ieguldītājiem;
2) sadala finanšu risku starp ieguldītājiem, pērkot un pārdodot vērtspapīrus;
3) raksturo valsts ekonomikas pašreizējo un perspektīvo stāvokli;
4) atklāj ekonomiska rakstura informāciju;
5) nosaka vērtspapīru tirgus cenu.
Mūsdienu finanšu tirgi ir pārpildīti ar dažnedažādiem finanšu instrumentiem. Akcijas ir viens no visvienkāršākajiem un vieglāk saprotamajiem finanšu instrumentiem- vērtspapīriem.
Akcijas ir vērtspapīrs, ko izlaiž (emitē) uzņēmums, lai iegūtu papildu finanšu līdzekļus savas darbības turpmākai pilnveidošanai un jaunu projektu finansēšanai. Akcijas īpašnieka akcija ir apliecinājums, ka viņam pieder uzņēmuma īpašuma jeb kapitāla daļa un ka viņš ir šā uzņēmuma līdzīpašnieks. Akcijas tiek tirgotas biržā, kur darījumus veic dažādas iesaistītās puses.
Akcionāri ir akciju sabiedrības akciju un tajā ietverto tiesību īpašnieki. Tiem ir pirmtiesības (pre-emptive right) uz jebkādām sabiedrības vērtībām tās likvidācijas gadījumā. Būtībā akcionāru rokās ir kontrole pār akciju sabiedrību, tās stratēģiju, vadības lēmumiem un darbību. Praksē tas izpaužas tā, ka akcionāriem pieder basstiesības sabiedrības akcionāru pilnsapulcē, akcionāri ievēlē sabiedrības padomi, tā savukārt ieceļ valdi, kā arī pieņem citus stratēģiski svarīgus lēmumus. Turklāt katra akcionāra balsstiesību apjoms ir atkarīgs no tām piederošo akciju skaita.


Secinājumi

1. Laika periodā no 1.10.2007.- 31.03.2008. Grindeks akciju apgrozījums bijis lielāks kā Olainfarm akciju apgrozījums, t.i., Grindeks tas bijis 3013638,64, bet Olainfarm- 1179495,61.
2. Analizējot Grindeks un Olainfarm akciju dinamiku laika periodā no 1.10.2007.- 31.03.2008, abu akciju cenas ir kritušās.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register