Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:993757
 
Author:
Evaluation:
Published: 12.05.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Sižets


Šis ir viens no tiem romāniem, kur centrālā darbība nespēlē galveno lomu darbā, tā tikai palīdz autoram veidot un uzturēt dialogu ar romāna lasītāju. Sižets stāsta par sešdesmit gadus vecu vīru un viņa attiecībām ģimenē, pasaules uzskatiem un likteni. Galvenais varonis Aleksis ir ikdienišķa pelēcība. Kad sieva viņam pieprasa šķiršanos, viņš pārceļas uz pilsētas otru malu un iekārtojas vientuļā vienistabas dzīvoklītī. Tā kā brīvā laika viņam ir daudz, viņš sāk analizēt savu dzīvi, savas kļūdas un to, kāpēc viss ir noticis tieši tā, viņš uzdod sev jautājumus: „Kur ir dzīves laime? Kur ir grēku piedošana? Kur ir nemirstība? Kur ir mīlestība?” Vienlaikus viņš filozofē arī par pasaules uzbūvi, līdz nonāk līdz slēdzienam, ka cilvēku dzīve ir kā liels labirints, kurā cilvēki meklē savu dzīves piepildījumu, bet bieži vien līdz īstajam mērķim nenonāk, jo apmaldās. Un Aleksis, beidzot ticis skaidrībā ar sevi, nolemj uzdrīkstēties, lai radikāli mainītu savu dzīvi un vēl kaut cik atgūtu zaudēto – viņš pārdod visu, kas viņam pieder, iegādājas mašīnu un dodas piedzīvojumu meklējumos ārpus Latvijas.

Problēmas

Romāna galvenās problēmas: kā pareizi veidot savu dzīvi un panākt savu sapņu īstenošanos, kā neļauties savām vājībām un rast sevī spēku cīnīties par savu laimi? Šajā gadījumā, Aleksis visu savu dzīvi pavadījis pelēcīgā rutīnā un tikai tagad, pēc šķiršanās no sievas, viņš sāk analizēt un izprast savu dzīvi, līdz uzdrošinās spert pirmo soli pretī izaicinājumam, lai vēl kaut ko mainītu savā dzīvē. Aleksis atrod šīs problēmas risinājumu, bet, manuprāt, daudz par vēlu – viņam jau pāri sešdesmit.
Šīs problēmas ir ļoti aktuālas arī mūsdienās, it īpaši mums – skolniekiem. Mums jādomā par to, kā mēs veidosim savu dzīvi, lai vēlāk nebūtu nekas jānožēlo un mēs būtu apmierināti paši ar sevi, ar dzīves laikā sasniegto.
Autors romānā meklē atbildi uz jautājumu, kā cilvēki izveidojas tieši tādi, kādi tie ir: „Kā cilvēkam izveidojas tāda seja? Kā uzarts kaujaslauks, kurā uz dzīvību un nāvi satikušās divas armijas: tumsonība un izglītība, pornogrāfija un mīlestība, cietsirdība un maigums, trulums un jūtīgums, noslēgtība un atvērtība.”
Romānā ir apskatītas arī daudz dažādu tam laikam raksturīgu problēmu, piemēram, nesaskaņas starp vecākiem un bērnu, padomju varas sekas, nesaskaņas sabiedrībā, nesakārtotā likumdošana Latvijā pēc neatkarības atgūšanas un daudzas citas, bet šo problēmu risinājumu autors šajā darbā nemeklē, tās ir tikai pieminētas, lai atgādinātu, ka viss mūsu dzīvē nemaz nav tik labi, kā tas no malas varbūt reizēm izskatās.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,48 €
Work pack Nr. 1194822
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register