Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:122458
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.07.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 11 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    4
1.  Sistēmu apraksta grafiskie līdzekļi    6
1.1.  Vispārējs apraksts    6
1.2.  Grafiskie modeļi    8
1.3.  Grafiskie rīki    8
1.3.1.  GRAPES-BM    10
1.3.2.  UML    10
1.3.3.  OMT    13
1.3.4.  ER diagrammas    15
1.3.5.  Microsoft Visio    16
2.  Shēmu redaktors SITA/J    17
2.1.  SITA/J vispārīgs apraksts    17
2.2.  Operatori    17
2.2.1.  Piešķires operators    18
2.2.2.  Nosacītās pārejas operators    18
2.2.3.  Ieejas un izejas operatori    19
2.3.  Mainīgie un izteiksmes    19
3.  SITA/J realizācija    21
3.1.  Shēmu redaktora realizācija ar Java    21
3.2.  Shēmu redaktora darbības stāvokļi    21
3.3.  Vērtību piešķiršana    28
3.4.  Nosacījumu veidošana    29
3.5.  Programmas izpildīšana    31
3.6.  Skaitlisko algoritmu grafiska veidošana    32
3.8.  Algoritmu apraksts    38
  Secinājumi    39
  Saīsinājumu paskaidrojums    40
  Izmantotā literatūra    41
  Anotācija    42
  Abstract    43
  Pielikums    44
Extract

Darbā izveidots pārskats par grafisko rīku veidiem, diagrammu attēlošanas metodēm, kā arī algoritmiem un to attēlošanas veidiem. Savā darbā esmu izveidojis shēmu redaktoru SITA/J programmēšanas valodā Java. SITA ir shēmu redaktors, ko ir izveidojusi Latvijas Universitātes Matemātikas un Informātikas institūta Operāciju izpētes laboratorija. Savā darbā esmu izveidojis shēmu redaktoru, kuru ir iespējams darbināt caur internetu (t.i. ievietot WEB lapā). Tas ir izmantojams, mācību nolūkiem programmēšanas pamatu apguvē, lai varētu uzskatāmi parādīt algoritma uzbūvi un tā darbību.
Lai varētu uzskatāmi un labi parādīt skaitlisku algoritmu izpildes gaitu, reizēm ar statisku blokshēmu vai vārdisku izklāstu nepietiek. Ir vajadzīgs kāds modernāks un dinamiskāks pasniegšanas veids. Vieni no tādiem ir shēmu redaktori, kuri paredzēti skaitlisku algoritmu izpildes attēlošanai. Pēdējo desmit gadu laikā aizvien biežāk Interneta mājas lapās parādās dažādas dinamiskas aplikācijas.
Darba mērķis bija izpētīt sistēmu(modeļu, algoritmu) grafiskos attēlošanas veidus un sīkāk vienu no grafiskajiem attēlošanas veidiem, blokshēmas un skaitlisku algoritmu veidošanu ar to palīdzību. Darba uzdevumi ir shēmu redaktora izveide, kas strādā ar blokshēmu palīdzību un citu grafisko modeļu attēlošanas rīku izpēte.
Bakalaura darbā ir trīs galvenās nodaļas.
Pirmajā daļā ir vispārīgs apraksts par sistēmu aprakstīšanas grafiskajiem veidiem. Tajā ir iekļauts apraksts par dažādiem grafiskajiem rīkiem un to izmantošanu dažādu sistēmu grafiskajai attēlošanai. Sīkāks izklāsts ir par objektu orientētu sistēmu attēlošanu ar diagrammu palīdzību.
Otrajā daļā ir aprakstīti, operatori, kuri nepieciešami blokshēmu veidošanai, mainīgo un izteiksmju izmantošana.
Trešajā darba daļā ir apraksts par shēmu redaktoru SITA/J. Šajā daļā ir praktiskāka informācija par darbību ar shēmu redaktoru, kas ietver operatoru veidošanu un izmantošanu, redaktora darbības stāvokļus, blokshēmu sastādīšanu un izpildīšanu programmā.
1. pielikumā ir pievienots algoritms, kas zīmē plaknē grafisku objektu, bultu no vienām plaknes koordinātēm uz otrām.
2. pielikumā ir iekļautas divas Javas funkcijas, kuras ir domātas skaitļa kāpināšanai un decimāldaļskaitļa noapaļošanai aiz komata.
3. pielikumā pievienota diskete, kurā ir izveidotā programma – shēmu redaktors SITA/J.
Dažādu sistēmu aprakstīšanai grafiskos līdzekļus, izmantoja jau 60. gados. Ar shēmu palīdzību attēloja sistēmu strukturālo uzbūvi, funkcionālās darbības un galvenos procesus, kas notiek sistēmā. Pēc tam, ja tas ir datorprogrammas sistēmas attēlojums, vadoties no shēmas, rakstīja programmatūras kodu. Mūsdienās ir grafiskie rīki, ar kuru palīdzību var izveidot sistēmas grafisku attēlojumu, un programma pati no izveidotajām shēmām ģenerē programmatūras kodu.
Par shēmu redaktoru sauc programmu, ar kuras palīdzību ir iespējams grafiski attēlot skaitliskus algoritmus un to izpildes gaitu. Ir iespējams izsekot mainīgo vērtību izmaiņām atkarībā no uzdotajiem nosacījumiem.1
Algoritmus var attēlot ar dažādu grafisko rīku palīdzību. Es savā programmā esmu attēlojis skaitliskos algoritmus ar blokshēmām. Blokshēma ir viens no algoritmu attēlošanas veidiem.
Vārda Algoritms nozīmi var definēt dažādi. To var arī tikai aprakstīt. Algoritmu var definēt kā plānu jeb precīzu darbību pierakstu, kas jādara, lai sasniegtu kādu konkrētu mērķi jeb rezultātu. Algoritmam ir jābūt precīzam un nepārprotamam. Tas nozīmē, ka algoritma precīza izpilde – ja vien tā iespējama un ja ievēro visus algoritma nosacījumus, vienmēr noved pie konkrēta rezultāta jeb atrisinājuma. Piemēram, kā precīzi aprakstīt datora ieslēgšanas procedūru. No sākuma atrod pogu (kas jānospiež), tad jāpieliecas, tad poga ir jāpiespiež, tad jāatlaiž utt. Šis ir apraksts jeb algoritms kā ieslēgt datoru. Bet šis apraksts nav pietiekami precīzs, jo nav paredzēti visi iespējamie gadījumi. Piemēram, kas notiek ja pogu neatrod, vai ko tad darīt, ja pogu nevar piespiest. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −8,48 €
Work pack Nr. 1154408
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register