Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:706667
 
Evaluation:
Published: 03.01.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Andreja Pumpura spilgtā personība    3
  Ģimene    3
  Rakstura iezīmes    3
  Spilgti mūža posmi    4
  Skolas gadi    4
  Cilvēki un draugi dzejnieka mūžā    4
  Andreja Pumpura devums latviešu literatūrā    6
  Dzejoļi    6
  Raksti    7
  Romāni    7
  Eposs    7
  Izmantotā literatūra    9
Extract

Lieljumpravas pagasta daļā piedzima Andrejs Pumpurs 22. septembrī 1841. gadā. Pumpura tēvs Indriķis ir lieljumpraviešu Vidzemes puses Langmaņu māju turīga saimnieka dēls, kam vecāki mazam miruši. Mājas saņēmis vecākais brālis, kas tās līdz ar visu mantību pa kādiem gadiem izputinājis. Indriķi uzaudzinājusi viņa mātes radiniece, Jauntīrumnieku saimniece Kurzemes pusē. Viņš apprecējis Krauku saimnieka meitu Līzi. Pumpura tēvs toreiz dzīvoja Ķeirānu meža mājiņā un bija kalps, vēlāk gāja muižā par vīndedzi. No Ķeirāniem tēvs pāriet uz Dīriķu mājām par saimnieku gadu pēc Andreja dzimšanas. Šais mājās Pumpurs pavada savu bērnību. Pie vecākiem būdams, viņš dabū padzīvot vēl arī citās mājās (Kraukās, Lāčplēšos). Vispār Pumpurs no pašas bērnības nav pieaudzis pie vienas vietas. Radi un tuvinieki viņam izkaisīti pa visu plašo jumpraviešu novadu, arī pa Vidzemes daļu, dzīves vietu mainot, Pumpuru dzimta allaž pāriet no vieniem radiem pie otriem.
Viņa ģimenē bijusi cieņā gan tautasdziesma, gan grāmata. Māte, liela tautasdziesmu zinātāja un dziedātāja, ievadījusi zēnu arī grāmatu pasaulē.

Rakstura iezīmes.

Andrejs Pumpurs labi jutās tieši sabiedrībā, labprāt piedalījās literāros pulciņos un pagasta godos, kur bija viens no omulības uzturētājiem, prata atrast domubiedrus un kontaktēties ar vietējiem zemniekiem, ieklausīties viņu priekos, bēdās un nostāstos par seniem laikiem. A. Pumpurs savus sacerējumus lasīja priekšā ikvienam, kas gribēja klausīties. Pumpurs ar savu dzīvespriecīgo un sabiedrisko raksturu vienmēr bija notikumu centrā, viņš visu uztvēra ar jūtīgu sirdi un novērtēja ar asu prātu. Viņš augstu vērtēja folkloru un atmodas darbinieku aizsāktos tautas nacionālās pašapziņas modināšanas centienus. Pumpurs bija dabas talants, kuram iedvesmu rosināja saskare ar vienkāršiem ļaudīm, ar latviešu zemes kopējiem. Viņa mākslinieciskā fantāzija bija piezemētāka, viņš necēla dievu un dievību Olimpu, tautas likteņa un senatnes simbolizēšanai vairāk izmantoja Daugavas, Gaujas, Zilā kalna un tamlīdzīgus reālus priekšmetus. Dabu viņš mīlēja un uztvēra panteistiski.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register