Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:916900
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.03.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Upīts attīstījis tālāk Blaumaņa aizsākto noveles žanru latviešu literatūrā. Blaumaņa noveles galvenokārt risina psiholoģiskas problēmas, bet Upīts savās novelēs pievēršas sabiedriski nozīmīgiem sociāliem konfliktiem. Viņš radījis savu novelistikas stilu, kam raksturīga spraiga psiholoģiska analīze, sociāls skanējums, lakonisms un tēlojuma daudzveidība. Savās labākajās novelēs rakstniekam izdevies atrast īstu novelistisku nobeigumu.
Nove)u krājums „Mazas komēdijas” (1909-1910) ir pirmais Upīša darbs šai žanrā. Te attēloti karjeristi, liekuļi, mantkāres apsēsti ļaudis, mietpilsoņi, dekadenti. Daudz te komisma un asprātības. Krājumā ietilpināti arī darbi no cikla „Mazie cilvēki”. Mazi viņi ir savā garīgajā niecībā, visu - jūtas un domas - tie aizņemas no citiem.
Nākamajā noveļu krājumā „Nemiers” (1912) attēloti pārdzīvojumi, kas saistās ar 1905. gada revolūciju. Krājumos „Darba laikā” (1915), „Atkusnī” (1919), „Vēju kauja” (1920) un „Skaidas atvarā” (1921) aug Upīša mākslinieciskā meistarība, spēcīgāka ir tēlu darbības psiholoģiskā motivācija, asāki konflikti. Ar noveļu krājumiem „Aiz paradīzes vārtiem” (1922) un „Metamorfozas” (1923) rakstnieks pievēršas dzīvei arī citās zemēs. Šais novelēs autors nosoda gļēvulību, egoismu, mantrausību un citas kapitālistiskās pasaules radītās kroplības.
Mākslinieciski un idejiski spēcīgi ir noveļu krājumi „Kailā dzīvība” (1926) un „Stāsti par mācītājiem” (1930).
Tēvijas kara laikā sarakstītie Upīša mazie prozas darbi sakopoti krājumā „Noveles” (1943). Tiem raksturīgs naids pret fašistiskajiem necilvēkiem. („Latviešu un cittautu literatūra”, „Zvaigzne”, Rīgā, 1975)


„Kailā dzīvība”
Noveļu krājumu „Kailā dzīvība” Andrejs Upīts uzskata par savu labāko devumu novelistikā. Krājuma noveles izceļas ar tematikas plašumu, nozīmību un psiholoģisko dziļumu. Noveļu konflikta pamatā ir cilvēka apziņas un dzīvības instinkta sadursme. Noveļu varoņi izcīna spraigu iekšēju cīņu, kur uzvar viņu griba, apziņa, garīgais spēks.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register