Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:812793
 
Evaluation:
Published: 07.06.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 6 units
References: Used
Extract

Kultūrfilosofe un literatūrzinātniece Zenta Mauriņa rakstnieci Annu Brigaderi , piedēvējot viņai dzīves apliecinātājas misiju, visnotaļ pamatoti, kā vienai no dižākajām, ir ierindojusi latviešu klasiķu vidū. Rakstnieces biogrāfs Pēteris Ērmanis viņu ir raksturojis kā dziesminieci kluso, dziļi lēno… Anna Brigadere pati ir kļuvusi par simbolu simbolā latvieša trīssavienībā, ko pati ir postulējusi – Dievs, Daba, Darbs.
Annas Brigaderes latvisko – biogrāfiska rakstura morāli ētisko filozofiju , jāuzskata par viņas daiļrades un mākslinieciskās pasaules idejisko paudēju. Ne velti rakstniece tiek dēvēta par latviešu sirdsapziņu. Lai gan salīdzinājums ir bezgala trafarets un šodien runāt par sirds apziņu uzdrošinās tik ideālisti atkritēji, tādi darbi kā „ Sprīdītis”, „ Maija un Paija” mūsos dzīvo joprojām, un zem Sprīdīša, Maijas un Paijas ( nereti – abu kopā ) maskas, drosmīgākie ieraudzīs sevi un savu – nākotnes ceļu, tapšanu. Tieši ētiskais progress un personības kvalitāte ir A.Brigadreres daiļrades vadmotīvs, kur izpildītājas misija jāuzņemas izglītotai, sabiedriski aktīvai sievietei.
Annas Brigaderes sieviešu raksturi ir atslēgas kods, ar kuru, ziņkārīgām acīm, iespējams ielūkoties autores ideālās - nākotnes ( tomēr ne utopiskās ) sievietes koncepcijā. Divējādie sieviešu antagoniskie raksturtipi – sieviete – māte, t.s., Brigaderiskās sievietes tips, un sieviete – baudītāja – tukšums, kas pats sevī sabrūk. Tomēr, ir kaut kas kopējs abu sieviešu tipu idejā, proti, autores tabu sievietes triumfam, ne pozitīvam, ne negatīvam.
Brigaderiskā sieviete – ekvivalents vitalitātei.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register