Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:714198
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.11.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.nodaļa.  Anoreksija    4
1.1.  Kā pazīt anorektiķi?    4
1.2.  Anoreksijai raksturīgās iezīmes    4
1.3.  Kā trijos veidos tiek panākta svara samazināšanās?    5
1.4.  Slimības klīnisko ainu shēma    5
1.5.  Ārstēšanai speciālistu grupa    6
2.nodaļa.  Bulīmija    8
2.1.  Bulīmija - vilka rijība    8
2.2.  Bulīmijas saslimšanas faktori    9
2.3.  Kā pazīt bulīmiķi?    9
2.4.  Bulīmijas raksturīgās pazīmes    9
2.5.  Bulīmijas radītās slimības    10
2.6.  Ieteikumi Bulīmiķēm    10
2.7.  Problēmas ir galvā nevis kuņģī    10
3.nodaļa.  Latvijas Ģimenes centra ārstu viedoklis    12
  Secinājumi    14
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    15
Extract

Ikviens no mums ēd, jo tas ir nepieciešams un sniedz mums baudu. Tomēr visi cilvēki nav vienādi – starp mums ir lielas atšķirības. Kāds ēd vairāk, cits mazāk, vienam ātri pieaug liekais svars, citam nē. Ir sastopami arī cilvēki, kas pārāk lielā mērā uztraucas vai neēd par daudz, vai par maz.
Arvien vairāk ārstus Latvijā uztrauc samērā nesena problēma – jaunu sieviešu ēšanas traucējumi jeb anoreksija un bulīmija, kas ASV un Eiropā zināma jau gadus trīsdesmit. Ir aplam uztvert šo parādību kā modes lietu, kaprīzi vai pusaudža nestabilitāti. Patiesībā šīs slimības saistītas ar nervu sabrukumu, kurš var novest pat pie dzīvības briesmām – tā ir psihiska problēma ar augstu nāves gadījumu procentu. Turklāt parasti ārstēšana ir tik komplicēta, ka to var veikt tikai vairāku ārstu komanda (ginekologs, psihoterapeits, dietologs u.c.).
Par ēstgribas traucējumiem sauc nenormālu attieksmi pret ēšanu, ko izraisa psihiskas konflikstūcijas. Ēstgribas traucējumi visbiežāk rodas pubertātes vecumā, meitenēm tie mēdz būt desmit reizes biežāk nekā zēniem. Parasti žurnālu virsraksti ir šādi: “Princešu slimība ir skarba realitāte”, “Kauli un āda – skaisti?”, Bulīmija. Ēšanas – vemšanas rituāls”, “Pēcēšanas garīgās paģiras” un vēl daudz citu virsrakstu. Šis būs mazs ieskats par ēšanas traucējumiem.
Anoreksija – patoloģiskas bailes no aptaukošanās un ar tām saistītie stingrie ierobežojumi uzturā, patoloģiski ēšanas traucējumi, kas izpaužas kā apzināta atteikšanās no ēdiena ar mērķi izmainīt ārieni, kas bieži noved pie endokrīniem un somatiskiem traucējumiem, kā arī smaga, dzīvībai bīstama stāvokļa. Lai gan jēdziens “anoreksija” nozīmē apetītes zudumu, patiesībā anoreksijas slimniecēm apetīte ir, bet tā tiek nemitīgi ierobežota.
Pubertātes perioda ēstgribas trūkumam (anorexia nervosa) raksturīgi, ka pusaudze ļoti neatlaidīgi atsakās no ēdiena un ārkārtīgi novājē. Tajā pašā laikā ēdienam tiek veltīta milzīga uzmanība – katrs ēdiens tiek rūpīgi izpētīts, pedantiski tiek rēķinātas kalorijas un tauku daudzums. Viena ābola vai cepuma notiesāšanai tiek patērēta vesela diena. Nereti meitenes arī pārlieku aizraujas ar sportu. Šie bērni neapzinās, ka ir slimi, jo vairs nespēj kritiski novērtēt savu stāvokli. Īpaši smagos gadījumos viņi nespēj kritiski novērtēt savu stāvokli. Īpaši smagos gadījumos viņi spēj sevi nobadināt līdz nāvei.
Jā, tas patiesi nav veselīgi, taču nelāgais ieradums pārēsties reti kad beidzas letāli. Protams, teorētiski var pieņemt, ka daudzēdāja kuņģis ar katru dienu vienkārši neiztur uzņemtās pārtikas daudzumu un plīst, taču reāli šāda aina redzēta vien filmā Septiņi, kur kāds rīma mira īstā rīmas nāvē no pārēšanās.
Toties drakoniskas diētas jeb, pareizāk sakot, vienkārši neēšana var beigties un arī beidzas ar nāvi. Paradoksālā kārtā ne jau tikai mazattīstīto valstu nabadzīgajiem iedzīvotājiem draud bada nāve. Skaistuma industrijas mūsdienu etalons – sieviete no kauliem un ādas, nevis miesas un asinīm – novedis pie tā, ka arī attīstītajās, bagātajās valstīs bads ir nāves cēlonis n – tajam skaitam iedzīvotāju. Turklāt šo iedzīvotāju jaunākajam un skaistākajam slānim – 15 – 25 gadus vecām sievietēm - , kas, dzenoties pēc mūsdienu skaistuma standartiem, burtiskā nozīmē sevi iznīcina. Cik resnas, cik tievas, cik skaistas, cik nesmukas esam un kādas gribam būt? Izskats mums ir tik ļoti būtisks! Jaunie vīrieši gan arī nav glābti, taču viņu pozīcijas ir krietni stabilākas – starp anoreksijas slimniekiem tikai retais ir puisis.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register