Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:191350
 
Author:
Evaluation:
Published: 10.12.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

Ansis Leitāns ir ražīgs publicists, pirmais latviešu tautības redak­tors, dzejnieks, 19. gadsimtā daudz lasītu stāstu tulkotājs un lokalizētājs.


Dzīve un uzskatu veidošanās

Leitāns ir dzimis 1815. miris 1874., jaunības ga­dus aizvadīja no Rīgas netālajā Piņķu muižā, kur viņa tēvs strā­dāja par kalpu pie saimniekiem, vēlāk muižā. Ansis agri iemācījās lasīt, bet trūka grāmatu. Tēvam bijusi tikai baznīcas dziesmu grā­mata, māte nepratusi ne lasīt, ne rakstīt. Ansis iepazinies ar ap­kārtnes gaišākajiem cilvēkiem, no kuriem aizņēmies arī lasāmvielu. Autobiogrāfijā viņš atceras, ka pēc G. F. Stendera «Augstas gudrības grāmatas» izlasīšanas ar citādām acīm sācis raudzīties uz pasauli. Kaut gan Anša bērnība aizritēja netālu no tāda kultūras centra kā Rīga, zemnieku zināšanu līmenis bijis gauži zems. Kad Ansis stāstī­jis mājniekiem grāmatās izlasītās gudrības, piemēram, par Zemes griešanos, viņu izsmējuši.
Leitāns bija autodidakts. Skola bija tuvu Anša dzīves vietai, tomēr viņš tajā mācīties nevarēja, jo bija vajadzīga skolas nauda. Par Anša sapelnītajām 50 kapeikām kāds vācu tautības pulksteņu lāpītājs trijās nedēļās ierādījis viņam vācu rakstus. Tā bija visa viņa skolas izglītība. Sampētera muižā, kur tēvs kalpojis par darbu izrīkotāju, Ansis pildījis rakstveža pienākumus. So amatu Leitāns piekopa visu mūžu Rīgas apkārtnes muižās.
Pats Leitāns atzīst, ka pavērsiena punkts viņa dzīvē bijis iepazī­šanās ar Rīgas latviešu Jāņa draudzes mācītāju H. Treiju, kas pirmoreiz nodrukāja «Tai Latviešu Ļaužu Draugā» Leitāna dzejoļus (1832) un aicināja uz pārrunām. Treijs deva jauneklim grāmatas lasīšanai, pamācīja, kā rakstīt. Jau 30. gados Leitāns ātri kļuva par vienu no aktīvākajiem «Drauga», ka ari «Latviešu Avīžu» līdzstrād­niekiem.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register