Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:252963
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.05.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Senākā perioda dzīvojamās mājas    4
  Dzīvojamās mājas klasikas periodā    5
  Olimpas pilsēta    5
  Dzīvojamās mājas hellēnisma periodā    10
  Prienas pilsēta    10
  Delosa    10
  Nobeigums    14
  Izmantotā literatūra    15
Extract

Referāta tēma ir “Antīkās Grieķijas dzīvojamās mājas”. Tā man šķita ļoti interesanta. Vēl jo vairāk tāpēc, ka mani interesē dzīvojamās mājas attīstība vispār, ne tikai saistībā ar šo reģionu un laika posmu. Izzinot dzīvojamās mājas attīstības pakāpes cilvēces vēsturē, manuprāt, ir vienkāršāk izprast katras atsevišķas mājas daļas funkcionālo nozīmi un projektēt mūsdienu dzīvojamo māju atbilstošāku cilvēku vajadzībām.
Runājot tieši par antīkās Grieķijas dzīvojamām mājām, jāsaka, ka tām bijusi tieša nozīme visas Eiropas dzīvojamās mājas attīstībai vēlākos laikos, daļēji līdz pat mūsdienām. No peristilā pagalma pielietojuma attīstījušās vēlāku laiku ēkas, jo sevišķi tas jāsaka par aristokrātiskā slāņa pilīm un muižām. Arī mūsdienu arhitektūrā samērā bieži tiek izmantotas gaismas akas un plaši izgaismoti ātriji – tam visam pirmssākumi meklējami antīkās Grieķijas mājokļa vēsturē.
Referātā apskatīšu dzīvojamās mājas attīstību antīkajā Grieķijā. Šīs attīstības pakāpes aprakstītas atbilstoši reģiona vēsturiskajiem – senajam (Homēra laikmets 12.-8.gs.pr.Kr. un arhaikas laikmets 7.-6.gs.pr.Kr.), klasiskajam (5.-4.gs.pr.Kr.) un hellēnisma (5.-4.gs.pr.Kr.) - periodiem. Šī vēsture balstīta uz izrakumos atklātajām dzīvojamām mājām dažādās pilsētās, no kurām apskatīšu galvenokārt Olimpu, Prienu un Delosu.
Līdz mūsdienām šī perioda māju paliekas nav saglabājušās. Par šī laika mājokļiem daļēji var spriest pēc senajiem tempļiem, bet galvenokārt pēc Homēra eposu aprakstiem. Ja poēmas, kā tiek pieņemts, attiecas aptuveni uz 10.-8.gs.pr.Kr., tad iespējams, ka tad iespējams, ka tās savos aprakstos lielā mērā atspoguļo agrāko Mikēnu laikmetu.
Pat vispilnīgākie celtņu apraksti nespēj radīt precīzu priekšstatu par tām, bet Homēra apraksti ir ne tikai nepilnīgi, bet ļoti bieži tikai fragmentāri. Dzejnieks pieņem, ka klausītājs ir pazīstams ar vispārējo mājokļu tipu, tāpēc, neaizdomājoties, zināmus vārdus lieto dažādās nozīmēs un min tehniskus terminus, nepaskaidrojot tos. Tomēr šie apraksti ļauj radīt vispārējo priekšstatu par šī laika dzīvojamo māju.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register