Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:456161
 
Evaluation:
Published: 12.03.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Extract

Ārējā tirdzniecība
Lai ekonomiskā situācija valstī būtu stabila, valsts iejaucas ekonomiskajās norisēs ar dažādiem paņēmieniem. Valsts ekonomisko situāciju ietekmē ārējās tirdzniecība politika, kuru, tāpat kā visu tirgu, palīdz stabilizēt valsts veiktie ārējie politiskie pasākumi. Atkarībā no valsts iejaukšanās intensitātes ārējā tirdzniecībā, izdala brīvās tirdzniecības politiku un protekcionisma politiku.
Brīvā ārējā tirdzniecība – politika, kurā nav nekādu ne politisku, ne ekonomisku barjeru ne preču ievešanai no jebkuras valsts, ne preču izvešanai uz jebkuru valsti. Taču jāatceras, ka tas nenozīmē, ka nav jāievēro preču sanitārie noteikumi, kvalitāte, standartu ievērošana, kā arī dabas aizsardzības prasības. Valstis, kuras piekopj šo politiku, dēvē par ekonomiski atvērtām. Atvērta ekonomika ir vērojama visām ES dalībvalstīm.
Protekcionisms – šīs politikas mērķis ir aizsargāt iekšējo tirgu, ierobežojot importu, kā arī veicināt eksportu, izmantojot speciālus pasākumus. Protekcionisms ir valsts ārējās tirdzniecības politika, kas aizsargā iekšējo tirgu, tanī pat laikā, neaizliedzot starptautisko tirdzniecību. Šī politika ir pilnīgs pretstats brīvajai tirdzniecībai. Protekcionisma politikas instrumenti – eksportmuitu atcelšana, subsīdijas, nodokļu atvieglojumi, lēti kredīti.1
Veicot protekcionisma politiku, tiek pielietotas vai nu tarifu regulēšanas metodes, vai arī ārpustarifu regulēšanas metodes.
Tarifu regulēšanas metode ir tāda metode, kurā notiek muitas nodokļu regulēšana. Muitas nodoklis ir preces uzcenojums, kas tiek ietverts preces cenā un to samaksā preces patērētājs. Kā jau jebkuram nodoklim, arī muitas nodoklim ir sekojošas funkcijas –
Fiskālā – muitas nodokļi ir fiskālās nodevas, kas palielina valsts budžeta ieņēmumus.
Protekcionistiskā – gan iekšējais tirgus, gan vietējie ražotāji tiek aizsargāti no ārzemju konkurences. Muitas nodoklis parasti tiek diferencēts dažādām preču grupām – to preču grupām, kas valstij ir nepieciešami, nodoklis ir minimāls, savukārt kaitīgām precēm un precēm, kuras nav tik nepieciešamas (alkohols, vieglās automašīnas, tabakas izstrādājumi) – muitas nodoklis var būt pat ļoti augsts.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1136846
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register