Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:394021
 
Author:
Evaluation:
Published: 24.05.2007.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: 8 units
References: Not used
Extract

Arhimēds bija matemātiķis, filozofs, inženieris, fiziķis, astronoms. Viņš piedzima Sirakūzās, Sicīlijā. Ja ne pats ievērojamākais grieķu vai vispār pasaulē matemātiķis, salīdzina ar Einšteinu un Ņūtonu, lai gan tie dzīvoja vismaz 1800 gadus vēlāk.
Viņu sauc par grieķu matemātiķi, jo senajiem grieķiem bija ļoti attīsti kuģošana, un tā viņi kontrolēja zemes ap Vidusjūru, arī Sicīliju. Arhimēds bija aristokrāts, bet viņa tēvs Feidijs bija pilsētas karaļa galma astronoms, un pēc tēva nāves arī Arhimēds bija astronoms tanī pašā galmā. Arhimēdu daudz atbalstīja viņa attāls radinieks Hierons (nav droši zināms kā viņu sauc), kas drīz pēc Arhimēda piedzimšanas kāpa tronī. Arhimēda pirmais skolotājs bija viņa tēvs, bet pēc tam ar tēva un attālā radinieka palīdzību viņš aizbrauca uz Aleksandriju, Ēģiptē, studēt, kur tanī laikā atradās vislielākā bibliotēka, un kur ēģiptieši bija sapulcinājuši labākos no grieķu zinātniekiem.
Kad romieši uzbruka Sirakūzām Arhimēds izdomāja daudz un dažādus aizstāvēšanās mašīnas, piemēram, katapultas, ir pat nostāsts, ka ar izliektiem spoguļiem viņš ir aizdedzinājis romiešu floti,. Romieši baidījušies pat ja virs nocietinājumiem parādījies kāds āķis vai baļķis, jo domāja, ka ar dieviem nevar karot. Arhimēdu esot nogalinājis kāds vienkāršs romiešu karavīrs, kad romietis ienācis Arhimēds viņam teica lai neizjauc viņam viņa darbu, romieši bija tikuši Sirakuzā iekšā, lai gan romiešu karavadonis Marcells gribēja atstāt Arhimēdu dzīvu, lai viņš romiešiem domātu uzbrukuma vai aizstāvēšanās mašīnas. Tomēr viņi savā īpašumā tā arī neieguva Arhimēda darbus, tāpēc arī Plūtarhs , kurš viens no pirmajiem aprakstīja Arhimēda dzīvi, žēlojās, ka Arhimēds nav atstājis nevienu savu drabu pēc sevis.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register