Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:209424
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.03.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

384. gadā p.m.ē. Trāķijā, Stagiras pilsētā, Maķedonijas valdnieka Aminta II ārsta Nikomaha ģimenē piedzima zēns, kuram deva vārdu Aristotelis. Šīs dzimtas vīri paaudžu paaudzēs bija nodarbojušies ar ārstniecību. Pēc tradīcijas arī Aristotelim bija paredzēts dziednieka liktenis. Piecpadsmit gadu vecumā Aristotelis zaudē abus vecākus. Līdz ar to beidzas viņa mācības medicīnā. No tēva jauneklis manto plašu bibliotēku.
17 gadu vecumā Aristotelis ierodas Atēnās. [ 4 ] Atēnās tajā laikā darbojās Platona Akadēmija. Kad tajā ieradās Aristotelis, Platona paša tur nebija, viņš bija devies uz Sirakūzām. Aristotelis sāka mācības pie Platona skolniekiem, bet, kad vairāk nekā pēc gada atgriezās skolas dibinātājs, - pie viņa paša. Aristotelis pievienojās Akadēmijas klausītāju pulkam un sākumā kā skolnieks, vēlāk kā skolotājs, pavadīja tajā 20 gadus. [ 2 ] Platona Akadēmijā pilnībā uzplaukst Aristoteļa domātāja talants.
Pēc Platona nāves Aristotelis atstāj Atēnas. Viņš dodas pie sava radinieka Hermija, kas tobrīd valda Mazāzijas piekrastes pilsētā Asosā. Tur Aristotelis apprec Hermija brāļameitu Pifiādu. Ģimenē piedzimst meita, taču drīz vien Pifiāde mirst. Otrajā laulībā ar savu piegulētāju Herpilliadu piedzimst dēls, kuru nosauc par Nikomahu. Pēc trim gadiem, kad Asosu iekaro persieši un viņu valdnieks Atakserkss III Hermiju nogalina, Aristotelim no pilsētas jābēg. [ 4 ]
343./342.g.p.m.ē. Filips II aicināja Aristoteli uz Maķedonijas galvaspilsētu Pellu un piedāvāja viņam kļūt par sava dēla Aleksandra audzinātāju. Aristotelis piekrita un vairākus gadus pavadīja kopā ar nākamo valdnieku. Kad Aleksandrs nonāca Maķedonijas tronī un iesāka karagājienu uz Mazāziju, Aristotelis atgriežas Atēnās.[ 2 ] 335.g.p.m.ē. Ari svētbirzī netālu no Likejas Apollona tempļa atver savu skolu Likeju. [ 4 ] Likejā Aristotelis strādāja un mācīja vairāk nekā 12 gadus.
Kad 323.g.p.m.ē. Atēnas sasniedza vēsts par Maķedonijas Aleksandra nāvi, pilsētā sākās antimaķedoniska sacelšanās, ko pavadīja rīdīšanas kampaņa pret Aristoteli. Viņš bija spiests bēgt uz Halkīdu, kur atradās mātes māja, un pēc 2 mēnešiem mira ar kuņģa slimību.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register