Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:746402
 
Evaluation:
Published: 19.02.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 8 units
References: Used
Extract

Polijas vēsture ir pilna ar traģiskiem momentiem, kuros poļu tauta ir centusies sev izcīnīt neatkarību. 20.gadsimtā vien, poļiem nācies vairākkārt izcīnīt brīvību, vēl vairākas reizes tas ir mēģināts darīt, bet, diemžēl, nesekmīgi. Poļiem, kā ļoti nacionāli noskaņotai tautai, bija izveidojusies spēcīga pretošanās kustība, kura attīstījās tik tālu, ka tika pat izveidota pagrīdes armija un savā okupētajā zemē viņiem izdevās izveidot pat pagrīdes valsti.
Kara pārņemtajā Eiropā jau kopš 1939.gada darbojās daudzas pretošanās kustības, kuras ar lielākiem, vai mazākiem panākumiem pretojas gan vācu, gan padomju okupācijas spēkiem. Lielākoties gan pretestība tika izrādīta Vācu okupācijai, jo tā bija skārusi daudz ievērojamakas teritorijas.
Pec 1939.gada septembra okupācijas un Polijas sadalīšanas starp Vāciju un PSRS poļi turpināja pagrīdes cīņu pret okupāciju spēkiem. Varšavā tika izveidota slepena militāra organizācija, kuru vadīja, tobrīd jau Rumānijā esošais, ģenerālis Mihails Karševics – Tokarzevskis.1 Formējums tika nosaukts par Polijas Uzvaras vienību. Gan Varšavā, gan citur Polijā parādījās aizvien jaunas un jaunas pagrīdes vienības. Dažas vadīja armijas virsnieki, kuri bija izglābušies no sagūstīšanas, citas, savukārt, veidoja politisko grupējumu pārstāvji vai vienkāršas draugu grupas. Dažu gadu laikā apvienojoties un pārveidojoties tika izveidota pagrīdes armija, aptuveni 300-350000 cilvēku sastāvā no kuriem 10 000 bija virsnieki. 1942.gada 14.februarī tā ieguva nosaukumu Armia Krayowa (AK), jeb latviski – Tēvijas, jeb Dzimtenes armija. Tā neizpaudās, kā noteikts, slēgts formējums, bet, tā vietā, bija ļoti elastīga. Pamatsastāvu veidoja poļi, kuri ikdienā nodarbojās ar savām lietām: strādāja, mācījās utt., bet pārējā laikā tie tika slepeni apmācīti. Pagrīdē dzīvoja tikai šo vienību virsnieki un dažas, nelielas partizānu grupas, kuras nodarbojās ar diversijas aktu veikšanu: dzelzceļu un tiltu spridzinašanu, atentātu veikšanu, cietumnieku atbrīvošanu utml. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1199269
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register