Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:322468
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.03.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Auss ir dzirdes un līdzsvara orgāns, kuram izšķir trīs daļas – ārējo, vidējo un iekšējo ausi. Receptori, kas uztver skaņu svārstību kairinājumus un ķermeņa stāvokļa izmaiņas telpā, atrodas iekšējā ausī. Ārējā auss un vidusauss tikai aizvada skaņu svārstības līdz iekšējai ausij.

ĀRĒJĀ AUSS (Auris externa)

Tai izšķir auss gliemežnīcu (auricula) un ārējo auss eju (meatus acusticus externus). Auricula lielākā daļa veidota no elastīga skrimšļa, ko klāj āda, mazāko daļu veido ādas kroka. Gliemežnīcas forma ir individuāli mainīga. Gliemežnīcas mazākā apakšējā daļa ir plakana (lobulus auriculae), brīvā mala augšējās divās trešdaļās ir ieliekta uz iekšu – helix (lociņš), kas sākas virs ārējās auss ejas ar kājiņu (crus helicis) un izbeidzas pie lobulus auriculae ar astīti (cauda helicis). Uz lociņa dažkārt atrodams tuberculum auriculare. Ieliektajā virsmā paralēli lociņam atrodas anthelix (pretlociņš), kura augšējo daļu veido divas crura anthelicis, starp kurām ir fossa triangularis, bet aiz tās laivveida bedrīte (scapha). Meatus acusticus externus priekšpusē ir paugurs – tragus, bet tam pretī – antitragus, kurus vienu no otra atdala ierobs – incisura intertragica.
Ārējās auss ejas ārējo trešdaļu veido skrimslis, bet pārējās 2/3 – kauls (os temporale). Auss ejai ir visvairāk izliekumi. Visu ārējo auss eju sedz āda, kas ir sevišķi bagāta ar dziedzeriem skrimšļainajā daļā, kuri izdala sēru. Pie ārējās auss ieejas ir matiņi. Ārējā eja beidzas ar bungplēvīti (membrāna tympani), kas atdala ārējo ausi no vidusauss dobuma, tai ir ovālas kontūras. Anulus fibrocartilagineus saista bungplēvītes malas lielāko daļu ar sulcus tympanicus, bet pārējo daļu – ar deniņkaula incisura tympanica. Bungplēvītes lielākā daļa ir iestiepta (pars tensa), pārējā daļa ir mazāk iestiepta (pars flaccida). Bungplēvītes ārējās virsmas centrā ir padziļinājums – umbo membranae tympani. Bungplēvīti veido šķiedraini saistaudi ar radiālām un koncentriskām šķiedrām, tās ārējo virsmu klāj plāns ādas segums, bet no iekšpuses sedz gļotāda, kas izklāj arī dzirdes kanālu, rīkli un bungdobumu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register