Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:770802
 
Author:
Evaluation:
Published: 05.06.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Extract

Analizējot ciešanas, ko cilvēkam sagādā bailes visas dzīves garumā, T.Celms atzīst, ka vislielākās bailes cilvēks piedzīvo jau bērnībā: "Spilgta, nedisciplinēta fantāzija un vēl vesela virkne citu cēloņu var novest bērnu pie tā, ka vēlāko gadu atmiņās tik jauki tēlojošās bērnība īstenībā dažos brīžos ir pārdzīvota kā žņaudzošu moku pilna, ko vēlāk, bērnību idealizējot, tik viegli aizmirst."
Par to, ka bailes atstāj nezūdošas pēdas cilvēka psihē, liecina tas, cik precīzi viņš atceras savus bērnu dienu pārdzīvojumus: "Šī raksta autors vēl tagad ļoti spilgti atceras to izmisumu, kas viņu kādreiz pārņēma bērnībā, kad viņš būdams klusas lauku sētas bērns, bija aizvests pilsētā, trokšņa un burzmas pilnā izstādē, un tur, visādus brīnumus skatīdams, atrāvies no mātes rokas un apmaldījies: viņam likās, ka nu viss mūžs būs jāpavada svešu, nezināmu ļaužu burzmā, bez kādas cerības vēl kādreiz atrast savējos. Visi gaišie prieki par neredzētiem brīnumiem bija viņu acumirklī atstājuši un tai vietā iestājies melns, sirdi stindzinošs izmisums."
Tāpat kādu citu reizi bērnībā, mēģinādams izlīst no pagraba pa garo, gandrīz horizontāli uz āru ejošo vēdināšanas lūku, T.Celms bija iespiedies tās šaurā caurumā, nevarēdams vairs tikt uz priekšu. Viņam tad likās, ka "vesela mūžība būs jāpavada tādā locekļus nospiedošā, elpu apgrūtinošā, tumšā un žņaudzošā spraugā, kuras ķieģeļi ar savu nedzīvumu kā drausmīgs lietuvēns spieda krūtis... Un lai gan atpakaļtikšana bija drīza un ļoti vienkārša - tomēr - dažu mokošā stāvoklī pavadīto brīžu pēdas ir saglabājušās līdz tagadnei, cauri vairāk kā trīsdesmit gadiem, un liek sevi manīt: viens no mokošākajiem sapņiem vēl vienmēr ir - redzēt sevi šaurā telpā iemūrētu, kādās apakšzemes ejās, slēgtās alās utml. iesprostotu."
Ar bailēm cilvēks var satapties jebkurā laikā arī pusaudža vecumā. T.Celms pusaudža gadus raksturo šādi: "Nemiera, nelīdzsvarotības un trauksmes pilnie pusaudžu un jaunības gadi tāpat ir apveltīti īpatnējām ciešanām. Strauji iedams no viena attīstības posma otrā, pārdzīvodams it kā viena skeleta drupināšanu un otra varmācīgu iebīdīšanu, lai tas savukārt tāpat tiktu sadrupināts, dodams vietu citam, - visu to pārdzīvodams, un, galvenais, nesaprazdams sevi, nezinādams, ka tas ir attīstības nepieciešamība, cilvēks tanīs laikmetos ļoti viegli var zaudēt līdzsvaru.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1193931
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register