Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:737393
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.10.2005.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Vis­pā­rī­gi fak­ti
Brī­vī­bas pie­mi­nek­lis ir viens no iz­ci­lā­ka­jiem Lat­vi­jas vēs­tu­res, ar­hi­tek­tū­ras un māk­slas pie­mi­nek­ļiem. Tas uz­celts Rī­gā kā Lat­vi­jas brī­vī­bas sim­bols un ap­lie­ci­na vi­sas tau­tas cie­ņu un mī­les­tī­bu tēv­ze­mei un tās brī­vī­bai. Ko­pā ar Brā­ļu ka­pu an­sam­bli, tas pie­der pie di­žā­ka­jiem Lat­vi­jas mo­nu­men­tā­lās ar­hi­tek­tū­ras un mo­nu­men­tā­lās tēl­nie­cī­bas pa­rau­giem, kas ie­va­da jaun­u pos­mu Lat­vi­jas ar­hi­tek­tū­ras tē­lo­tā­jas māk­slas vēs­tu­rē un ap­lie­ci­na to, ka abu šo an­sam­bļu ra­dī­tājs Kār­lis Zā­le ir lat­vie­šu mo­nu­men­tā­lās tēl­nie­cī­bas pa­mat­li­cējs.
Ga­ta­vo­ša­nās Lat­vi­jas Brī­vī­bas pie­mi­nek­ļa cel­tnie­cī­bai iz­rai­sī­ja vis­pā­rē­ju ros­mi “va­re­na­jā” tēl­nie­cī­bā.
Brī­vī­bas pie­mi­nek­lī- gan ko­pu­mā, gan at­se­viš­ķos tā ele­men­tos ie­tver­ti vis­pār­cil­vē­cis­ki ide­āli. Tie iz­teik­ti sim­bo­los, kas at­spo­gu­ļo ne ti­kai brī­vī­bas fi­lo­zo­fis­ko jē­gu, bet arī vi­sai kon­krē­tus lat­vie­šu nā­ci­jas priekš­sta­tus par brī­vī­bas iz­cī­ņas pos­miem un ga­rī­gā spē­ka ie­mie­so­ju­mu.
Sve­šo va­ru at­tiek­sme pret pie­mi­nek­li bi­ja no­rai­do­ša vai pat nai­dī­ga. To­mēr ap­zi­no­ties pie­mi­nek­ļa lie­lo po­pu­la­ri­tā­ti tau­tā, var iz­skaid­rot si­tu­āci­ju, kā­pēc 1944.ga­da ok­tob­rī, pa­dom­ju ka­ra­spē­kam ie­nā­kot Rī­gā, pa­rā­des gā­jiens no­ti­ka pie Brī­vī­bas pie­mi­nek­ļa. To­mēr jau nā­ka­ma­jās die­nās pa­dom­ju ie­stā­žu at­tiek­sme pret pie­mi­nek­li mai­nī­jās. Brī­vī­bas pie­mi­nek­li ie­kļā­va to 20.-30. ga­du kul­tū­ras pie­mi­nek­ļu skai­tā, kas ne­bi­ja pie­ņe­ma­mi pa­dom­ju po­li­ti­kai. Skaid­ri ap­zi­nā­ta dau­dzu fak­tu ig­no­rē­ša­na, no­rai­do­ša at­tiek­sme pret ne­at­ka­rī­gās Lat­vi­jas sa­snie­gu­miem pa­kļā­va dis­kri­mi­nā­ci­jai ne ti­kai Brī­vī­bas pie­mi­nek­li, bet arī K.Zā­li, ku­ra vis­ro­sī­gā­kais dar­ba posms bi­ja tie­ši starp abiem pa­sau­les ka­riem. Par Zā­les ie­gul­dī­ju­mu lat­vie­šu kul­tū­ras dzī­vē un vi­ņa dar­bu starp­tau­tis­ko ska­nē­ju­mu lie­ci­na tas, ka viņš ir mi­nēts arī Igau­ni­jas, Lie­tu­vas, Vā­ci­jas un ci­tu val­stu en­cik­lo­pē­di­jās.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register