Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:430922
 
Evaluation:
Published: 09.11.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Extract

Referāta tēma ir “Budisms”. Budisms ir reliģija un filozofija, kas izveidojās 5. gadsimtā p.m.ē. Indijā un ir balstīta uz Sidhārtas Gautamas (Budas) mācību. Vēlāk tas izplatījās arī Centrālāzijā, Šrilankā, Tibetā, kā arī Ķīnā, Korejā un Japānā.
Budisma mācības kodols ietverts četrās patiesībās: (1) dzīve ir ciešanas: (2) ciešanām ir cēlonis; (3) ciešanu izbeigšanās; (4) ceļš, kas ved uz ciešanu izbeigšanos. No ciešanām var atbrīvoties, iznīcinot cilvēkā alkas. Rezultātā tiek sasniegts dzīves mērķis - nirvāna – valodnieciski neizzināma realitāte, kas nepieder pie lietu kategorijas. Nirvāna nav paradīze Rietumu izpratnē, bet gan individualitātes pārvarēšana.
Buda mācīja vidusceļu - astoņu posmu ceļu, kura gaitā, ievērjot stingru disciplīnu, var aizsniegt nirvānu. Ciešanu pārvarēšana saistīta ar savu vēlmju pārvarēšanu. Līdz ar to ciešanu izbeigšanās ir cilvēka individuāla lieta, kas saistīta ar domāšanas kontroli.
Budisma praktizēšanas mērķis ir izbeigt cikliskās eksistences (samsāras) ciešanas, atmodinot cilvēkā īstās patiesības redzējumu un ļaujot sasniegt apskaidrību - nirvānu. To var sasniegt neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai kastas, lai arī pats Buda sākotnēji neļāva sievietēm kļūt par budisma mūķenēm un pēcāk lika viņām pildīt vairāk priekšrakstu. Lai sasniegtu nirvānu, ir jārīkojas atbilstoši karmiskajiem likumiem - jārīkojas pareizi, jāizvairās no kaitējošas rīcības, jāatbrīvo un jāvingrina apziņa.
Budisma morāle balstās uz nekaitēšanu un mērenību.
Referāta mērķis iz iepazīties ar šīs reliģijas būtību. Mērķa sasniegšanai ir izvirzīti uzdevumi: izpētīt budisma rašanos, tā pamatlicēja personību, dogmas un saturu, izplatību un attīstības vēsturi.
Budisms – vissenākā no trijām pasaules reliģijām. Kristietība par to ir jaunāka par pieciem, bet islams pat par divpadsmit gadsimtiem. Vislielākais tās piekritēju skaits dzīvo Austrumāzijā, Dienvidaustrumāzijā un Dienvidāzijā: Šrilankā, Indijā, Nepālā, Butānā, Ķīnā (kā arī Singapūras un Malaizijas iedzīvotāji), Mongolijā, Korejā, Vjetnamā, Japānā, Kambodžā, Mjanmā (Birmā), Taizemē, Laosā. 19.gadsimta beigās un 20.gadsimta sākumā budisma piekritēji parādījās Eiropas valstīs un Amerikas Savienotajās Valstīs: šodien tur ir pārstāvēti gandrīz visi kaut cik nozīmīgi virzieni un skolas, kas ir Austrumos. Kopējo budistu skaitu pasaulē noteikt ir grūti: tāds uzskaitījums nekur netika veikts, un tas ir pretrunā ar daudzu valstu ētiskajām un tiesiskajām normām. Tomēr visnotaļ aptuveni var teikt, ka sobrīd pasaulē ir ap 400 miljonu cilvēku, kuri ir budisma piekritēji, un aptuveni viens miljons mūku un mūķeņu.…

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1189290
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register