Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:790706
 
Author:
Evaluation:
Published: 02.02.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

Drupieži ( mehāniskie nogulumieži ) ir radušies no rupjām magnātisko un cita veida iežu atlūzām krasas temperatūras maiņas, ūdens un vēja iedarbībā ( brekčijas, konglometāri, smiltis u. c. ). Tie sastāv no atsevišķiem sadēdējušu pirmējo iežu graudiem un veido irdenu maisījumu. Ja šo maisījumu sacementējušas kādas dabiskas vielas, drupieži ir blīvi. Drupu ieži gandrīz vienmēr sastāv no ļoti dažādu izmēru sastāvdaļu maisījuma dažādas daudzuma attiecības, kuras raksturo iežu granulometriskais sastāvs. To nosaka, izskaitļojot, kādu daļu ( masas procentos ) iezī aizņem atsevišķas granulometriskās frakcijas – tādu graudu kopas, kuru izmēri nepārsniedz noteiktas robežas.
Rupjie drupu ieži – psefīti bieži sastāv nevis no minerālu graudiem, bet no dažāda raupjuma sasmalcinātu magmatisko, metamorfo iežu un mehāniski un ķīmiski izturīgāko nogulumiežu daļām. Spraugās starp šīm sastāvdaļām parasti izvietojas smalkāks drupu materiāls.
Pie irdenajiem magmatiskajiem drupiežiem pieder vulkāniskie pelni un pumeks. Sacementēts drupiezis ir vulkāniskais tufs.
Vulkāniskie pelni ir vulkāniskās lavas pulverveida daļiņas, kas sastāv galvenokārt no amorfā silīcija dioksīda. Daliņas, kuru izmēri nepārsniedz 5 mm, sauc par vulkāniskajām smiltīm. Vulkāniskos pelnus un smiltis izmanto par aktīvu piedevu cementam.
Pumeks ir porains gaišpelēks iezis, kas atgādina sastingušas putas. Pumeka tilpummas ir 400 – 600 kg / m3, robežstiprība spiedē – 2 – 4 MPa. Ieža daļiņu izmēri ir ir 5 – 30 mm. Pumeku izmanto par pildvielu vieglo betonu izgatavošanā.
Vulkāniskais tufs ir porains iezis, ko veido sablīvējušās un sacietējušās vulkāniskie pelni. Tas var būt sārtā, oranžā, sarkanā, brūnā un citādā krāsā. Tufam ir liela porainība, mazs blīvums un siltumvadītspēja, pietiekama stiprība un ilgizturība, un tas ir labi apstrādājams. Tādējādi tufu var sekmīgi izmantot ēku sienu apdarei. Atlikumus, kas rodas, tufu iegūstot un apstrādājot, sasmalcina sadala frakcijās un izmanto par vieglo betonu pildvielu. …

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register