Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:482052
 
Author:
Evaluation:
Published: 18.04.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Celiakija ir gremošanas trakta slimība, kas bojā tievo zarnu un kavē uzturvielu uzsūkšanos.
Jau 1953. gadā atrada, ka celiakijas izraisītājs ir glutēns, t.i., graudu – kviešu, rudzu, miežu un, iespējams, auzu - olbaltumvielas. Glutēns nav viena olbaltumviela, bet dažādu polipeptīdu (gliadīnu un glutenīnu) maisījums. Tas atrodas ļoti daudzos pārtikas un arī ikdienas produktos, piemēram, medikamentos, vitamīnos, lūpu balzāmos.
Dažiem cilvēkiem glutēna sastāvdaļas ielaužas tievās zarnas gļotādā, kur izraisa pārmērīgi agresīvu imūnatbildi. Normālā bārkstiņu darbība ir ļaut uzturvielām no uzņemtās pārtikas uzsūkties caur tievās zarnas sieniņām asinsritē. Progresējot gļotādas morfoloģiskajām pārmaiņām, bārkstiņas pilnībā atrofējas (bārkstiņas izzūd), bet dziedzeri kļūst ļoti dziļi. Šie bojājumi izraisa celiakijai raksturīgus zarnu funkcijas traucējumus – sliktu uzsūkšanos (atrofisko bārkstiņu dēļ), kas noris vienlaikus ar spēcīgu ūdens sāļu sekrēciju (hiperplastisko dziedzeru dēļ). Celiakijas slimniekiem bojājums vienmēr skar divpadsmit pirkstu zarnas proksimālās daļas gļotādu, tāpēc slimības konstatēšanai duodenoskopijas laikā no šīš daļas jāpaņem audu paraugi histoloģiskai izmeklēšanai.…

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register