Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:799200
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.03.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 16 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Ceļš uz V.Republiku Francijā    4
2.  Piektā Republika, 1958 – 1978    6
3.  V Republikas Konstitūcija    10
4.  Politiskās partijas    15
  Nobeigums    18
  Izmantoto uzziņas avotu saraksts:    20
Extract

Piektās republikas laikā tika pieņemta jauna konstitūcija, par pirmo prezidentu kļuva Šarls de Golls. 1966. Francija izstājās no NATO militārās organizācijas. 1969. gadā Šarla de Golla valdība organizēja referendumu par administratīvi teritoriālās pārvaldes sistēmas reorganizāciju un Senāta reformu. Pēc neveiksmes referendumā Šarls de Golls bija spiests atstāt prezidenta posteni. Nākamais Francijas prezidents bija Žoržs Pompidū. 1974. gadā par prezidentu tika ievēlēts Valerī Žiskārs d`Estēns. Paplašinājās Francijas sadarbība ar NATO. 1981. gadā par prezidentu kļuva Fransuā Miterāns, bet 1995. – Žaks Širaks.
V. Republika ir politiskais režīms, kurš, ar nelielām modifikācijām, eksistē līdz šai dienai. Tāpēc savā referātā skatīsim arī mūsdienu skatījumu V. Republikai.
Balstoties uz Aristoteļa domām, monarhijai ir iespēja kļūt par tirāniju, aristokrātijai – par oligarhiju (bagāto interešu atbalstīšana), bet laba demokrātija var orientēties tikai uz nabadzīgo interesēm, tāpēc neviena no filozofa klasificētām valdības formām neatspoguļo visu tautas slāņu intereses. Filozofa skatījumā vislabākā vara ir visu triju formu (monarhija, aristokrātija un laba demokrātija) apvienošana mērenā daudzumā, atkarībā no reālās situācijas[ 6].
Franču politologs Žans Ļuks Šabo atzīmēja, ka mūsdienu demokrātijas lielā mērā atbilst jauktās valsts iekārtas modelim, respektīvi, monarhijas, aristokrātijas un demokrātiskas republikas apvienojumam, bet pie nosacījuma, ka no pirmām divām formām tiek izņemts varas mantojuma princips [1;154].
Balstoties uz Aristoteļa domām, laba demokrātija var orientēties tikai uz nabadzīgo interesēm, tāpēc neviena no filozofa klasificētām valdības formām neatspoguļo visu tautas slāņu intereses. Filozofa skatījumā vislabākā vara ir visu triju formu (monarhija, aristokrātija un laba demokrātija) apvienošana mērenā daudzumā, atkarībā no reālās situācijas. Tāpēc apskatījām filozofa valdību formu klasisko tipoloģiju.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1169395
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register