Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:147782
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.12.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Vēsture    4
1.1.  Federālā Rezervju Sistēma    4
1.2.  Anglijas Banka    6
1.3.  Vācijas Bundesbanka    7
1.4.  Kanādas Banka    7
1.5.  Japānas Banka    7
1.6.  Eiropas Centrālā Banka    8
1.7.  Latvijas Banka    9
2.  Centrālās bankas funkcijas    13
2.1.  Centrālās bankas loma naudas piedāvājuma regulēšanā    13
2.2.  Monetārās politikas mērķi    15
2.3.  Centrālās bankas stratēģija – mērķu lietošana    16
3.  Latvijas Banka    17
3.1.  Latvijas Bankas vispārīgs apraksts    17
3.2.  Latvijas Bankas monetārā politika    18
3.3.  Maksājumu un norēķinu sistēmas    21
  Secinājumi    22
  Izmantotās literatūras saraksts    23
Extract

Kursa darba temats ir centrālā banka un tās funkcijas. Kā zināms, centrālā banka ir būtiska makroekonomikas sastāvdaļa, līdz ar to ir svarīgi, lai tā veiksmīgi darbotos un pildītu savas funkcijas. Taču kādas īsti ir tās funkcijas, tiks noskaidrots šajā darbā.
Darba mērķis ir izpētīt un aprakstīt centrālās bankas funkcijas un to nozīmi, kā arī noskaidrot, kā šīs funkcijas un uzdevumi darbojas Latvija Bankā.
Lai sasniegtu darba mērķi, bija nepieciešams atrast attiecīgo teorētisko materiālu par to, kādas funkcijas tad pilda centrālā banka un kāda tai ir nozīme monetārās politikas īstenošanā valstī. Bija nepieciešams atrast materiālus arī par Latvijas Banku, jo tā tika izvēlēta par uzskatāmu piemēru šo funkciju īstenošanai centrālajā bankā.
Darbā vispirms tiek sniegts ieskats dažu pasaules lielāko centrālo banku dibināšanas procesā un apskatīts, cik katra no tām ir neatkarīga no savas valsts valdības. Šeit tiek minētas tādas bankas kā ASV Federālo Rezervju Sistēma, Vācijas Bundesbanka, Kanādas Banka, Eiropas Centrālā Banka un vēl dažas citas. Pēc tam seko svarīgāko centrālās bankas funkciju un Latvijas Bankas funkciju un uzdevumu apraksts.
Rakstot kursa darbu, teorētiskajam pamatojumam tika izmantota literatūra angļu valodā, jo latviešu valodā grāmatas par centrālo banku nebija pieejamas. Savukārt, lai aprakstītu Latvijas Bankas funkcijas, tika izmantoti informācijas resursi, kas pieejami šīs bankas mājas lapā Internetā.
No visām centrālajām bankām pasaulē Federālajai Rezervju Sistēmai ir visneparastākā struktūra. Lai saprastu, kā šī struktūra ir veidojusies, jāatgriežas 1913.gadā, kad tā tika radīta.
Pirms 20.gadsimta Amerikas politikas raksturīga iezīme bija bailes no centralizētas varas un tas bija viens no iemesliem, kāpēc amerikāņi pretojās centrālās bankas dibināšanai. Vēl viens iemesls bija tradicionālā amerikāņu neticība bagāto aprindām, kuru pazīstamākais simbols bija centrālā banka. Amerikāņu publikas atklāto naidīgumu pret centrālās bankas pastāvēšanu veicināja pirmo divu eksperimentālo centrālo banku demisija. To funkcija bija banku sistēmas kārtības nodrošināšana. Savienoto Valstu Pirmā banka tika izjaukta 1811.gadā, bet Savienoto Valstu Otrā bankas nacionālais gars nomira 1836.gadā, kad 1832.gadā prezidents Endrjū Džeksons aizliedza tās atjaunošanu.
Otrās bankas beigas 1836.gadā radīja dažas problēmas Amerikas finanšu tirgum, jo nebija kreditora, kas varētu nodrošināt rezerves banku sistēmai, lai novērstu banku bankrotu. Kopš tā laika 19.gadsimtā un 20.gadsimta sākumā valstiskas banku krīzes notika ik pa 20 gadiem, bet kulminācija tām bija krīze 1907.gadā. Šī 1907.gada krīze beidzās ar tik plašu banku bankrotu un ar tik būtiskiem debitoru zaudējumiem, ka beidzot cilvēki bija pārliecināti, ka ir nepieciešama centrālā banka, lai turpmāk izvairītos no šādām krīzēm.
Amerikas tautas naidīgums pret publiskajām bankām un centralizētu varu radīja lielu pretošanos vienas centrālās bankas dibināšanai, kāda, piemēram, ir Anglijas Banka. Bailes radīja tas, ka bagāto intereses varētu ietekmēt tādu institūciju kā Volstrīta, lai iegūtu kontroli pār ekonomiku un tas, ka centrālās bankas federālās operācijas var sekmēt pārāk lielu valdības iejaukšanos privāto banku lietās. Nopietnas nesaskaņas radīja jautājums, vai centrālajai bankai jābūt privātai bankai vai arī valsts institūcijai. Karsto debašu dēļ, kompromiss netika atrasts. Saskaņā ar Amerikas tradīcijām, Kongress sīki izstrādāja rēķinu un bilances sistēmu un ierakstīja to Federālo Rezervju aktā 1913.gadā, un tas radīja Federālo Rezervju Sistēmu ar tās 12 Federālo Rezervju bankām.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register