Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:372597
 
Evaluation:
Published: 26.03.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 11 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Centrālo Banku formas un attīstības vēsture    5
1.1.  Centrālo Banku attīstības vēsture    5
1.2.  Centrālo Banku formas    6
2.  Centrālās Bankas funkcijas    10
3.  Eiropas Centrālā Banka    18
3.1.  Vēsture    18
3.2.  Struktūra    19
3.3.  Eiropas Centrālās Bankas neatkarība    20
3.4.  Eiropas Centrālās Bankas instrumenti    21
3.5.  Latvija, Eiropas Ekonomiskā un monetārā savienība un eiro    22
  Secinājumi    23
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    25
Extract

Bankas spēlē svarīgu lomu valsts ekonomikā, tās atrodas ekonomiskās dzīves centrā. Visā pasaulē bankām ir liela un svarīga nozīme. Bankām ir vara un ietekme, tās rīkojas ar milzīgu naudas kapitālu, kurš plūst no uzņēmumiem un firmām, no tirgotājiem un fermeriem, no valsts. Banku sistēma pēc savas būtības jebkurai valstij ir saimnieciskā organisma sirds.
Gandrīz visās attīstītās valstīs ir izveidota divu līmeņu banku sistēma. Naudas - kredītu sistēmas bāzi veido komercbankas un citas kredītu iestādes. Vairākās valstīs 75 – 90 % no naudas masas sastāda komercbanku depozīti un tikai 10 – 25 % - centrālās bankas banknotes. Tomēr valsts naudas - kredītu sfēras regulēšana var būt veiksmīga tikai tajā gadījumā, ja valsts caur centrālo banku (pirmā līmeņa banka) spēj ietekmēt komercbanku operāciju raksturu un mērogu.
Tas nozīmē, ka banku sistēmas darbības centrs ir centrālā banka. Tā nodrošina visu banku un finansu sistēmas funkcionēšanas stabilitāti un īsteno valsts monetāro politiku tā, lai nodrošinātu cenu stabilitāti un sekmētu ekonomikas izaugsmi. Ņemot to vērā, ir izvēlēts kursadarba temats ‘’Centrālā banka un tās funkcijas’’.
Kursadarba mērķis – izpētot zinātnisko un speciālo literatūru, noteikt centrālās bankas nozīmi ekonomiskās un finansu sistēmās stabilitātes nodrošināšanā, noskaidrot centrālās bankas darbības mērķus, funkcijas, attiecības ar valsts institūcijām un finansu un kapitāla tirgu dalībniekiem, noskaidrot jaunas centrālās bankas - Eiropas Centrālās bankas struktūru un darbības principus.
Darbs sastāv no trim nodaļām.
Lai saprastu jebkuras ekonomiskās parādības būtību, ir nepieciešams zināt tās attīstības vēsturi un pamatetapus evolūcijai no vienkāršākām formām līdz sarežģītākām un daudzveidīgākām. Tāpēc pirmās nodaļas ‘’Centrālo banku formas un attīstības vēsture’’ 1. apakšnodaļā aplūkota centrālo banku attīstības vēsture.
Centrālā banka, kas tiek saukta arī par ‘’banku banku’’, ir valsts kredītu sistēmas centrs, un šī institūta normālas funkcionēšanas galvenais nosacījums ir neatkarība no politiskā spiediena. Tāpēc, raksturojot centrālo banku, īpaša uzmanība darbā tiek pievērsta bankas atkarībai vai neatkarībai no valsts orgāniem.
Šodien praktiski visās pasaules valstīs ir centrālās bankas, bet starp tām ir būtiskas atšķirības, kuras lielā mērā ir atkarīgas no nacionālām tradīcijām un banku sistēmas attīstības īpatnībām. Darbā ir mēģināts izklāstīt dažādu valstu centrālo banku formu daudzveidību. Šiem jautājumiem veltīta pirmās nodaļas 2. apakšnodaļa.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1159384
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register