Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:647999
 
Author:
Evaluation:
Published: 31.10.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 1 units
References: Not used
Extract

Par vienu no svarīgākajām datora sastāvdaļām tiek uzskatīts cietais disks (hard disk).(Cieto disku reizēm mēdz saukt arī par cieto dzini - hard drive) Šī iekārta raksturo datora pastāvīgo atmiņu, un ir paredzēta programmatūras un dažādu datņu (failu) saglabāšanai. Cietajā diskā ir iespējams saglabāt no 10 līdz 9000 reižu vairāk informācijas nekā vienā lokanajā diskā jeb disketē (tas atkarīgs no diska ietilpības), un tā funkcionālā nozīme svarīgumā līdzinās procesoram, tikai cietais disks ir informācijas saglabāšanas iekārta, kamēr procesora ziņā paliek datu apstrāde.
BAROŠANAS BLOKS
Cieto disku veido vairāku disku pakete, kas novietota uz vienas ass. Katrs disks ir no metāla, parasti alumīnija, kas pārklāts ar magnētisku materiālu. Šie diski ievietoti hermētiski noslēgtā korpusā jeb dzinī, kuru sauc par cietā diska dzini (HDD – Hard Disk Drive). Tas nepieciešams tādēļ, ka informācija uz diskiem ir izvietota ļoti blīvi un jebkurš puteklītis uz diska virsmas var traucēt normālu darbu. Cietais disks glabā visas programmas un datus, kurus izmanto lietotājs. Ja kādu no programmām vajag izpildīt, tad operētājsistēma to vispirms iesūta operatīvajā atmiņā. Cieto disku ietilpība personālajos datoros ir no 600 Mb līdz 128 GB.
Cietā diska uzbūve un parametri, tā saskarnes (interfeisa) piemērotība datoram, diska pielietojuma atšķirības, ņemot vērā datora izmantošanas mērķus, kā arī dažādas iespējas, kā palielināt informācijas uzglabāšanas drošību.
Jebkurā gadījumā, iegādājoties cieto disku, ir jāņem vērā divi pamatparametri:
Ietilpība - vēlams iespējami lielāka, jo cietā diska tilpums nav bezgalīgs un programmu aizņemta vieta uz cietā diska arī strauji paplašinās.
Diska pieejas ātrums - laiks, kas nepieciešams, lai diskā atrastu vajadzīgo informāciju (labam cietajam diskam pieejas ātrums nav lielāks par 15 m/s).…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register