Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:184400
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.02.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 13 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Kas ir komplekss?    3
  Kompleksu izpēte un dažādu psihologu skaidrojums    3
  Kārls Jungs: kompleksu veidošanās, arhetipi    3
  Zigmunds Freids: Edipa komplekss un ar to saistītie kompleksi    4
  Alfrēds Ādlers: mazvērtības un pārākuma kompleksi    5
  Ābrahams Maslovs: Jonas komplekss    7
  Kompleksu dažādība    7
  Kā atbrīvoties no kompleksiem?    8
  Izmantotās literatūras saraksts    9
  Tests „Vai esi bikls/-a?„    10
Extract

Kas ir komplekss?

Psiholoģijā un psihoterapijā bieži izmanto jēdzienu „sindroms” – atšķirībā no psihiatrijas mūsdienās tas apzīmē kādu dvēseles neirotisku stāvokli, nevēlamo dvēseles nostāju vai pastāvīgu iekšēju destruktīvu viedokli pašam par sevi, piemēram, neveiksminieka sindroms, draudu sindroms, seksuālās nepilnvērtības sindroms un citi. Vairāki sindromi spēj apvienoties psiholoģiskā kompleksā.
Kompleksi un sindromi cilvēkā neizpaužas nepārtraukti, taču noteiktās situācijās tie, cilvēkam pat neapzinoties, atkal un atkal par sevi atgādina, izraisot negatīvas emocijas, iekšējā diskomforta sajūtu un nosakot noteiktu reakciju un uzvedību. Tie ietekmē mūsu dzīves, dažkārt mūsu pašu prātos veidojot kļūdainu sevis uztveri – cilvēks sāk domāt, ka viņu neviens nemīl, viņš ir nepievilcīgs un nekompetents.
Kompleksi piemīt visiem, dažiem tie ir vairāk izteikti, citiem mazāk. Dažos cilvēkos tie var izraisīt pat neirozes.

Kompleksu izpēte un dažādu psihologu skatījums

Kārls Jungs: kompleksu veidošanās, arhetipi

Jēdzienu „komplekss” ieviesa Kārls Jungs, analītiskās psiholoģijas pamatlicējs, kas to aprakstīja kā mezglu, asociāciju sapinumu zemapziņā. Junga psiholoģiju reizēm dēvē par kompleksu psiholoģiju. Junga uztverē komplekss nebija sarežģījums vai barjera, viņš runāja par to, ka komplekss ir emocionāli piesātināts, emocionāli nozīmīgs, tam ir emocionāls lādiņš. Saskaņā ar Junga teoriju, kompleksu izveides pamatā var būt traumatiskā pieredze, var arī nebūt. Taču jebkura kompleksa sakne ir „magnēts”, kas sasaista domu tēlus un idejas kopumā. Šis magnēts ir t.s. arhetips.
Arhetips ir zināma uztveres forma, domāšanas , pārdzīvojuma forma, kas ir izveidojusies ļoti tālā senatnē, cilvēces pirmsākumos. Tādēļ šīs formas ir kopējas visiem cilvēkiem, visai cilvēcei, viņš to sauc par kolektīvo zemapziņu. Mūsdienu izpratnē mēs varam lietot terminu „stereotips”, tie ir priekšstatu, uztveres, pārdzīvojumu stereotipi, kas veidojušies cilvēkiem desmitiem tūkstošiem reižu sastopoties ar vienām un tām pašām parādībām: attiecības starp cilvēkiem, dzīvība un nāve, dzimšana un nāve, priekšstats par četrām debespusēm, par augšu un leju, par dienu un nakti, par tumšo un gaišu. Jungs pilnībā noraida pieņēmumu, ka cilvēks piedzimst kā „baltā lapa”, un viss, kas ir cilvēkā, iegūts tikai viņa dzīves laikā. Jungs saka, ka cilvēks jau piedzimst ar ļoti sarežģītu psihes struktūru, ko veido arhetipi. Tas ir pamats tālākai psihes attīstībai.
Saskaņā ar Junga teoriju, arhetipi sakņojas cilvēka kolektīvajā bezapziņā, un tiecas līdz personiskai bezapziņai, tās psihes daļai, kas rodas mūsu personiskās pieredzes rezultātā un tātad ir ļoti individuāla, tādēļ katram no mums var būt savi kompleksi. Jungs māca, ka lai saprastu cilvēku, noskaidrotu kaut ko par viņa personību, mums jāmēģina izprast viņa vadošie kompleksi. Pierādījumu kompleksiem viņš rada, izmantojot vārdu asociāciju testus – pārbaudāmajam bija nedomājot jāpasaka pirmais, kas ienāca prātā, izdzirdot kādu vārdu, bez tam, tika novērotas arī neverbālās pazīmes – šaubas, emocijas utt. Tie vārdi, kas saistīti ar kādu no cilvēka kompleksiem, izsauca arī attiecīgo reakciju.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,48 €
Work pack Nr. 1146678
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register