Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:104210
 
Author:
Evaluation:
Published: 31.12.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 16 units
References: Used
Extract

Čūskas cienīšana sastopama jau sen dažādās tautās. Ir piemēri, kad domāja, ka čūskas izskatā parādās dvēsele. No tā var secināt, ka čūska uzskatīta par pārdabisku dzīvnieku, kas ļāva to pielīdzināt nesaprotamajai dvēselei. Tomēr latviešu mitoloģijā čūskas nav nekāda sakara ar veļiem vai dvēselēm. Tas, ka čūskām ziedoja, liecina tikai par to, ka latvieši uzskatījuši, ka visas dievības var darīt kā labu, tā ļaunu.
Bieži čūska pieminēta saistībā ar Māru jeb Piena māti, jo tas manīts govju kūts tuvumā gozējamies saulītē. Tie bieži turēti, lai labāk padotos lopkopība.
Par to, ka čūskas jau sen cienījuši latvieši un leiši liecina Prūsijas katoļu priestera J. Malecka 1551.gadā rakstītais: “ Latvieši un žemaiši savās mājās zem krāsns vai kaktā pie lodziņa, kur galds stāv, tur čūskas, kuras cienī kā dievības. Zināmā gadalaikā burtnieki ar lūgšanām sauc viņas pie galda. Viņas nāk ārā, kāpj pa galdautu augšā, nometas uz galda un pēc ēdiena baudīšanas iet atpakaļ savās alās. Kad čūskas ir aizgājušas, tad cilvēki priecīgi apēd iesāktos ēdienus un cer, ka tai gadā viss izdosies laimīgi. Bet, ja pēc burtnieku lūgšanām čūskas nenāk laukā vai nebauda uz galda nolikto ēdienu, tad viņi tic, ka tai gadā viņiem notikšot liela nelaime.”1 No citāta var secināt, ka runa ir par melnajiem zalkšiem un ka cilvēki jau sen apjautuši, ka tie nav indīgi.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register