Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:782073
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.03.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Extract

„Automobili jāuzskata par lokomotīves, kas iedeva tam dvēseli, un velosipēda, kas iedeva tam ķermeni, dēlu” – tā par automobili rakstīja kāds krievu žurnāls 1902. gadā.
Ir reģistrēti 416 pretendentu uz „auto izgudrotāja” titulu. Un tomēr visredzamākās pēdas auto izveidē atstājuši ne vairāk kā pieci.
Zigfrīds Markuss (1883-1898) bija ierēdnis, inženiera zināšanu viņam trūka. Viņa „bezzirga kariete”, kurai bija 2 cilindru guļošs četrtaktu benzīna dzinējs, izrādījās darboties nespējīga bez zirga palīdzības. Tās kopiju var apskatīt Vīnes tehniskajā muzejā. Otrā Markusa kariete, ko izveidoja 1887. gadā, kaut kā tomēr darbojās, Markuss ieteica interesantus risinājumus atsevišķiem auto mehānismiem, piemēram, karburatoram.
Džordžs Seldens(1846-1932), kas dzīvoja Ročesterā (ASV) arī bija ierēdnis – notārs. Viņa „pašejošo ” ekipāžu neviens netika redzējis. Bet, labi zinādams likumus, 1877. gadā viņš pieteica patentu automobiļa iekārtai tajā tika norādīts, ka jebkura ekipāža ar benzīna dzinēju ir Seldena izgudrojums. Pēc Seldena rasējumiem izgudrotā kariete glabājas Stīvensa institūtā ASV.
Literatūrā tiek minēts arī Eduards Delamārs-Dibutvils (1856-1901) , ko kopā ar mehāniķi S.Malendenu sauc par auto pirmizgudrotājiem. Sakarā ar šiem cilvēkiem automobiļa simtgadi 1984. gadā nodēvēja par „franču automobiļa gadu”, lai arī „vispasaules gads” skaitās 1986. gads.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register