Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:181766
 
Evaluation:
Published: 20.07.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1)  Ievads   
2)  Teorija – darba tirgus , alga   
3)  Analīze par darba algas dinamiku Latvijā   
4)  Secinājumi un priekšlikumi   
Extract

Darba tirgus ir visai komplicēts, interesants, delikāts, tomēr arī pietiekami komplicēts sociāli ekonomisko sakarību atspoguļojums. Darba tirgus un tā līdzsvara nodrošināšana ir viena no šodienas ekonomiskajām problēmām. Nākotnē darba tirgus nozīme var tikai pieaugt, jo darba attiecību jomas attīstība būtiski nosaka valsts ekonomisko izaugsmi kopumā.
Vispusīga darba tirgus analīze un regulēšana ietver gan mikroekonomikas, gan makroekonomikas sakarības, un tās būtībā viena otru papildina. Piemēram, darba samaksa un nodarbinātība ir atkarīgs no atsevišķas firmas vai darbineika izaugsmes iespējām, bet tās savukārt ir atkarīgas no makroekonomiskās vides valstī.
Kas tad tiek pirkts un pārdots darba tirgū ? Problēmas risinājums ir vienkāršs. Tirgus ekonomikas pētnieki, atšķirībā no sociālisma ekonomiskās teorijas piekritējiem, uzskata, ka vērtības rada ne tikai kāds viens ražošanas faktors – darbs, bet veseli četri: zeme, darbs, kapitāls, uzņēmējspējas. Daudzfaktoru ražošanas resursu koncepcija, izslēdzot darba faktora hipertrofiju, ļauj mazāk emocionāli aplūkot ražošanas faktoru pārdošanas un pirkšanas procedūru.
Ja tiek pirkts un pārdots kapitāls , zeme un uzņēmējspējas, tad loģiski tiek pirkts un pārdots arī noteiktas kvalifikācijas darbs. Tas, ka darbs un uzņēmējspējas ir organiski saistītas ar cilvēku ir pats par sevi saprotams.
Tirgū tiešām tiek pirktas potenciālas darba spējas, taču reālā darba samaksa ir atkarīga no darba rezultāta. Darba pārdošanas un pirkšanas juridiskais realizācijas nosacījums, kā arī darba samaksas priekšnoteikums ir pats darba process.
Tātad samaksa par darbu jeb darba cena ir alga.
Darba piedāvājums ir atkarīgs no šīs cenas jeb darba algas (wage), kuras mērvienība darba tirgū ir stundas darba samaksas likme, ko apzīmēsim ar burtu W. Lai darbs tirgū tiktu piedāvāts , W jābūt lielākai par nulli, bet, jo lielāka būs darba algas likme, jo lielāka būs vēlēšanās darbu piedāvāt. Taču darba tirgus nav parasts preču vai resursu tirgus. Darba piedāvātājs , cilvēks, kas ir bioloģiska un sociāla būtne, nevar strādāt 24 stundas diennaktī. Jebkurš strādājošais gūst derīgumu gan no ienākuma, gan no brīvā laika. Darba ņēmēja derīgums ir ienākuma un brīvā laika funkcija.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,48 €
Work pack Nr. 1219326
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register