Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:251680
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.05.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 6 units
References: Not used
Extract

Ievads.
Pateicoties Fr. Brīvzemniekam, Kr. Valdemāram, A. Lerhim – Puškaitim, P. Šmitam, Kr. Baronam un daudziem jo daudziem citiem cilvēkiem ar latvisku domāšanu, Latvijas Zinātņu akadēmijā glabājas pasaulē izcilākais un arī pats dižākais pēc apjoma, vērtīgu un ļoti senu, tautas garamantu krājums – 2,9 miljoni vienību. Nav zināma otra tauta pasaulē, kas būtu savākusi tik bagātīgu savas tautas garīgo mantojumu. Apmēram ¾ visa dižā krājuma sastāda pantmērā rakstītas garamantas.
Mūsu dainas, tautas dziesmas, pasakas, teikas un gudrības vārdi jeb ticējumi, parunas, dziedniecības, aizsardzības un citi tā saucamie buramie vārdi, mīklas un citas garamantas pārsteidz gan ar savu neparasti lielo daudzumu, gan senumu, satura dziļumu, bet, vēl jo vairāk, ar tajās atrodamo izcilo zināšanu plašumu.
Mūsdienu cilvēks vēl varētu saprast, ja šādā veidā saglabā kādas jaukas pasakas, teiksim, par mazo puisīti, kas uzvar velnu, kādu skaistu ziņģi par nelaimīgu mīlestību jeb ko līdzīgu, kas stipri aizkustina sirdi. Tomēr pārsteidzoši, ka mūsu tautā saglabājušās ne tik aizkustinošas, bet toties ļoti vērtīgas ziņas par visai nozīmīgiem, seniem notikumiem. Tautas garamantās tikpat kā nav uzglabāti pēdējā gadu tūkstoša notikumi. Tiesa, tur it kā atradīsiet tādus valdniekus, kā caru Pēteri Pirmo, ka Zviedrijas karali vai citus, tomēr rūpīgāk ieskatoties šajās teikās, jāsecina, ka tās ir ievērojami vecākas un to sākumi meklējami vairākos un dažkārt pat ļoti daudzos gadu tūkstošos. Tikai seno, jau aizmirsto varoņu vietā likti jaunāki.
Garamantas, it īpaši dainas, satur izcili vērtīgas ziņas, bez kurām apzināt un izprast senatni nav iespējams. Tās īsā, lietišķā, tomēr saistošā izklāstā sniedz pašu būtiskāko par notikumiem, kas risinājušies pirms daudziem gadu tūkstošiem, un šis ziņojums nav piesārņots ar nenozīmīgiem sīkumiem.
Te vienīgi jāpiebilst, ka latvju garamantu, it īpaši dainu, nenovērtējami praktisko vērtību izprašanai jāzina simbolu valoda, kurā garamantas sastādītas.
Lai cik arī nebūtu pārsteidzoši garīgajā mantojumā atrodamie senču zinātnes atspulgi, vēl pārsteidzošāks ir latvju garamantu izklāsta veids, kas virza tikai uz labu darbu veikšanu. Salīdzinot ar citu tautu garamantām un senajiem svētajiem rakstiem, pārsteidz latvju garamantu ārkārtīgi augstā morāle un ētika, jo tajās nav ļaunuma filozofijas.
Šie arī bija galvenie iemesli, kādēļ referāta tematam izvēlējos tieši šo tēmu. Es, pateicoties savai vecmāmiņai, esmu sapratusi mūsu garīgā mantojuma vērtību, kam nav līdzīga visā pasaulē. Tādēļ arī esmu lepna, ka esmu latviete.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1209973
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register