Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:620083
 
Evaluation:
Published: 22.09.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Demokrātijas vilnis ir pārejas pasākumu grupa no nedemokrātiskā uz demokrātisko režīmu, kas notiek noteikta laika periodā un kas būtiski pārspēj skaita ziņā pārejas pretējā virzienā šī laika perioda. Vilnis parasti iekļauj liberalizāciju vai daļēju demokratizāciju politiskajā sistēmā, kas nekļūs par pilnīgi demokrātisku. Mūsdienu pasaulē notika 3 demokratizācijas viļņi un katrs no viļņiem ietekmēja relatīvi mazu valsts skaitu un katras viļņa periodos dažās valstīs pārejas notika nedemokrātiskā režīma virzienā. Ir jāuzver, ka nevisas pārejas uz demokrātiju notiek demokratizācijas viļņu periodos. Katrai no 2 demokratizācijas viļņiem sekoja pretējais vilnis, kura rezultātā dažas valstis atgriezās no jaunizveidotā demokrātiskā režīma uz nedemokrātisko režīmu.
Pirmais ilgstošais demokratizācijas vilnis notika laika periodā no 1828-1926; otrais īsais demokratizācijas vilnis - 1943-1962 un trešais vilnis sākās 1974.gadā.
Pirmais demokratizācijas viļņa aizsākumi ir novērojami Amerikas un Francijas revolūciju laika periodos. Demokrātisko institūciju faktiskā parādīšanās ir 19.gs fenomens. Tiek izdalīti 2 galvenie kritēriju, pēc kuriem vērtē, vai 19.gs. piemita noteiktas demokrātiskā pazīmes – 50 procenti pieaugušo ir tiesīgi vēlēt un saprātīga izpildvara, kas ir atbalstīta ar tautas ievēlēto parlamentu vai ir tieši autas ievēlēta. ASV demokratizācijas vilnis sākās 1828.gadā. Pirms Pirmā Pasaules kara Itālijā un Argentīnā bija arī novērojami demokrātiskie režīmi. Pēc 1930.gada pēc pirmā demokratizācijas viļņa Čīle un Spānija pavirzījās pie demokrātiskā režīma.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register