Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:711924
 
Author:
Evaluation:
Published: 23.03.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 15 units
References: Used
Extract

Deviances jēdziena skaidrojums.

Visi cilvēki savā dzīvē pilda noteiktas sociālās lomas, kuras var būt arī negatīvas. Ja cilvēks ieņem cietumnieka, prostitūtas vai narkomāna lomu, viņa uzvedība zināmā mērā ir novirzījusies no pieņemtajiem standartiem. Lai to apzīmētu, socioloģija lieto terminu deviance (Vilks, 1996).
Tomēr ne visu, kas ir novirze, var saukt par devianci. Sešdesmitajos gados amerikāņu sociologa Dž. L. Simonsa veiktajā aptaujā par to, kādi cilvēki ir uzskatāmi par deviantiem, parādījās arī tādas atbildes, kā demokrāti, bezatbildīgi autovadītāji, ateisti, ticīgie, piepilsētu iedzīvotāji, pensionāri, jaunieši, kāršu spēlētāji, vīrieši ar bārdu, mākslinieki, pacifisti, mācītāji, liekuļi, hipiji, uzkrāsotas meitenes, valsts prezidents, konservatori, rasu segregācijas pretinieki, priekšnieki, šķirteņi, netikļi, motociklisti, augstprātīgi studenti, viszinoši profesori, modernie ļaudis un amerikāņi (Simmons, 1969, kā minēts Vilks, 1996).
Ne vienmēr deviance nozīmē, ka tiek pārkāpts likums. Ja cilvēks katru dienu spēlē azartspēles, tērējot vienīgi savu laiku un naudu vai katru rītu atrodas alkohola izraisītā reibuma stāvoklī, viņš nedemonstrē kriminālu, bet deviantu uzvedību (Spenger, 1981). Sociālās struktūras ievieš jēdzienus labs un slikts, radot normas, jēdzienu likumpārkāpums, kas veido devianci. Tas nozīmē, ka deviāciju nenosaka nekas iekšējs attiecīgajā darbībā, bet tas, kā to novērtēs apkārtējie. To pierāda pretrunas starp dažādām sabiedrībām jautājumā par to, kas ir deviance un pretrunas mēģinājumos definēt kāda uzvedība ir uzskatāma par deviantu vienas sabiedrības ietvaros.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1169518
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register